Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.

Regulamin forum

Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

centrowanie felgi

20 lis 2014, 23:13

Witam, czy istnieje taka możliwość, żeby przesunąć obręcz względem piasty 1-2mm w prawo? Myślałem żeby poluznic lewe szprychy dociągając prawe, czy wtedy obręcz się przesunie w prawo? Druga sprawa czy bedzie to miało jakieś niepożądane skutki w jeździe? Problem jest taki, że koło przednie nie jest idealnie po środku lag (przeróbka sm) jakies 1-3mm idzie do lewej.

Re: centrowanie felgi

20 lis 2014, 23:18

Tarcza pod zacisk ci pasuje i masz juz koło zdystansowane?

20 lis 2014, 23:41

tarcza jest już maksymalnie blisko goleni, a nadal jest felga od strony tarczy zbyt daleko lagi względem drugiej strony;/
Ostatnio zmieniony 21 lis 2014, 0:22 przez kubas9311, łącznie zmieniany 1 raz

20 lis 2014, 23:51

Pokaż zdjęcie, bo nie idzie zrozumieć ostatniego posta.

21 lis 2014, 0:14

i pytanie czy idzie przesunąc obręcz bardziej w stronę tarczy, 1-2mm?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/76c ... bb922.html

21 lis 2014, 8:29

Jeśli nie będzie ci to przeszkadzać przy zacisku to możesz spróbować. Daj to do rowerowego i powinni ci to zrobić. Ja za wycentrwane koła od podstaw zapłaciłem 20zł i podałem mu właśnie przesunięcie obręczy względem piasty czyli jest opcja przesunięcia.

21 lis 2014, 12:23

Przecież to trzeba przesunąć koło na ośce, dłuższą tulejkę dać po stronie tarczy.

21 lis 2014, 15:03

Enduros70 pisze:Przecież to trzeba przesunąć koło na ośce, dłuższą tulejkę dać po stronie tarczy.
czytaj ze zrozumieniem kolego:-)
kubas9311 pisze:tarcza jest już maksymalnie blisko goleni, a nadal jest felga od strony tarczy zbyt daleko lagi względem drugiej strony;/
sprawa rozwiązana, idzie przesunąć parę mm obrecz.

21 lis 2014, 15:36

kubas9311 pisze:
Enduros70 pisze:Przecież to trzeba przesunąć koło na ośce, dłuższą tulejkę dać po stronie tarczy.
czytaj ze zrozumieniem kolego:-)

dobrze Enduros mówi, nic nie trzeba było kombinować z obręczą,bo skoro koło miało mniej miejsca po stronie gdzie jest tarcz ,a po drugiej było .

21 lis 2014, 16:47

Ja zrozumiałem że tarcza był całkiem blisko lagi i obręcz wtedy wychodziła przy drugiej ladze. To wychodziło by na to że odsunięcie od lagi tarczy jeszcze bardziej przybliżyłoby obręcz do tej lagi.
Odpowiedz