• Dzisiaj jest 19 cze 2025, 9:50
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] problemy z gaźnikiem

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

problemy z gaźnikiem

Postautor: Simel » 09 maja 2015, 14:06

Jako że jutro motomajówka, staram się ze wszystkich sił wyregulować świeżo złożony motocykl. Napotkałem przy tym kilka problemów.

- Odpala tylko na ssaniu ale lepiej chodzi gdy ssanie jest wyłączone
- Dusi się na jałowym w niskich partiach obrotów gdy otwór dolotowy jest otwarty natomiast nie dusi gdy zatykam go szmatką. (lewe powietrze?)
- Po zatkaniu szmatką, jazda do 5-6tyś jest ok ale ponad 5-6 muszę ręką odkryć szmatkę bo podaje za mało powietrza mimo że śruba od mieszanki jest wkręcona do końca.
- Raczej ciężko utrzymać go na obrotach, jeśli manetka jest lekko odkręcona to obroty stale rosną wiec trzeba przygazowywać żeby nie zgasł.

Gaźnik przed złożeniem silnika do kupy, cały wyczyściłem i wypolerowałem w środku. Uszczelka pod króćcem nowa, opaski trzymają gaźnik z obu stron i są na prawdę mocno ściśnięte. Brakuje mi już pomysłu, biorę też pod uwagę uszczelniacz przy magnecie jako że go wymieniałem ale jeszcze nie odkręcałem dekla. Byłbym wdzięczny za każdą wskazówkę.
Simel

Motocykl: DT 125R

Re: problemy z gaźnikiem

Postautor: Enduros70 » 09 maja 2015, 14:45

Simel pisze:śruba od mieszanki jest wkręcona do końca.

Lewe powietrze / za mała dysza wolnych obrotów.

Wymiana korbowodów/centrowanie wałów, remonty silników, naprawa gaźników, amortyzatorów cross/enduro, mycie ultradźwiękowe, spawanie aluminium. PW

:arrow: https://www.facebook.com/MotoENDOgarage
Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

Motocykl: EXC 300
  • Link do galerii

Postautor: Simel » 09 maja 2015, 15:04

Rozumiem że lewe powietrze gdzieś na odcinku od dolotu powietrza do skrzyni korbowej? Dysza wolnych obrotów jest seryjna, nikt jej nie zmieniał, ponadto została dokładnie wyczyszczona. Jest jeszcze jedna rzecz która przychodzi mi do głowy. Króciec od wejścia oleju do gaźnika nie jest zatkany..
Simel

Postautor: cedec1 » 09 maja 2015, 22:40

no to masz odpowiedź jeżeli chodzi ci o króciec od dozownika oleju?
Nie pomagam na PW masz pytanie to pisz w wątku.Na forum nie jesteś sam wiele ludzi ma podobne problemy i lepiej dla nich jak znajdą pomoc przeszukując forum.
cedec1

Motocykl: yamaha dt 125RN 1998

Postautor: Simel » 09 maja 2015, 23:03

Problem rozwiązany, pomogło:

-Ponowne rozebranie gaźnika i przeczyszczenie go sprężonym powietrzem.
-Po odkręceniu króćca na membranie listki z jednej strony odstawały, odwróciłem je i wkręciłem z powrotem
-Dokładnie zaślepiłem dziurkę w króćcu od wężyka dozownika (wydaje mi się że to był główny problem)
Simel

Odpowiedz

Wróć do Mechanika