Witam, mam dość nietypowy problem. Dodam też, że jestem tu nowy i nie znalazłem żadnego podobnego tematu na forum.
Moja yamaha (1999r) od kiedy ją kupiłem (jesień 2017) nie miała silnika zaworu wydechowego, oraz miała strasznie pokopane w kablach. Chciałem uruchomić mój zawór ypvs i pewnego dnia kupiłem ori cała wiązkę, plus silnik krokowy i moduł cdi z oznaczeniem 3 mb 00. Dlaczego kupiłem też cdi? Ponieważ u mnie był nieorg moduł zapłonowy, który nie posiada kabla czarno - żółtego, który odpowiada za sterowanie silnikiem krokowym.
Po zamontowaniu wszystkiego okazało się, że motor nie pali, ponieważ ma przestawiony zapłon. Dzieje się tak dlatego, że motor "dawca" ma magneto montowane na odwrót i czujnik położenia wału znajduje się na pokrywie silnika, a nie na karterze jak u mnie. W dodatku czujniki te są w innym miejscu (na innej godzinie) względem położenia magneta. Plus na magnecie "wyżłobiony pasek" który czyta czujnik również jest w innym miejscu względem rowka pod klin. Efektem jest iskra w złym momencie.
Moje pytanie - Jak teraz mam zmienić ustawienie kąta zapłonu?
Czy jest możliwość zaprogramowania modułu?
Zmiana miejsca położenia czujnika raczej nie wchodzi w grę.
Ja wymyśliłem coś takiego, że metodą prób i błędów chce znaleźć prawidłową pozycję magneta, tak żeby motor palił, a następnie w tym miejscu wykonać cnc rowek pod klin na magnecie. Tylko boje się tego, że mogę nie trafić idealnie w punkt i np. Spadnie mu moment obrotowy, albo bedzie palił źle lub wgl do tyłu i inne tym podobne cuda.. a może ktoś zna dokładne miejsce w którym powinienem wykonać ten rowek?
Może ktoś z was przerabiał juz podobny temat i zna inne rozwiązanie? Mam nadzieje ze da się zrozumieć na czym polega mój problem..
Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam.