• Dzisiaj jest 30 cze 2025, 21:41
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Elektryka

DT 125 lc2 34x problem z zapłonem (chyba)

Dział poświęcony awariom oraz modyfikacjom układu elektrycznego.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

DT 125 lc2 34x problem z zapłonem (chyba)

Postautor: zibilardoLC » 02 kwie 2021, 12:24

Hej, koledzy posiadam Jamaszkę 125. Mam straszne problemy żeby ją odpalić.Jak już uda się to zrobić wkręca się na obroty dość dobrze, ale po kilku minutach po dodaniu gazu i puszczeniu manetki gaśnie i nie można jej znów odpalić. Przy kopaniu strzela z tłumika a po odpaleniu dymi. Wpierw myślałem, że problem leży w gaźniku, bądź w słabej kompresji. Wszystko sprawdziłem i wyregulowałem. W końcu zająłem się sprawdzaniem pod kątem elektrycznym i zauważyłem pewną zależność, po odłączeniu wtyczki idącej z magneto do modułu zapłonowego (przewód czarny i brązowy) motocykl odpala z kopa, z tym ze bardzo brzydko pracuje na wolnych, jakby iskra była w złym momencie.Są to przewody idące bez pośrednio do cdi. I tu moje pytanie, czy problemu szukać w magnecie, czy w module zapłonowym? Dodam, że motocykl ten ma oddzielny sterownik do zaworu wydechowego i jest odblokowany.

a tu zdjęcie owej wtyczki https://imgur.com/a/7melYod

Bardzo proszę o pomoc :D

-- 06 kwie 2021, 20:28 --

Rezystancja na cewce zapłonowej jest taka jak podana w serwisówce, domyślam się, że problemu muszę szukać w module zapłonowym.
Troche poszukałem na ten temat i ciężko jest z zamiennikami, a chińczyk nie obsłuży zaworu ypvs.mial ktoś podobny problem? Może jest opcja żeby obydwa moduły pracowały równolegle?

-- 06 kwie 2021, 20:30 --

Znalazłem jeszcze taki na eBayu. Ale nie wiem co o tym myślec

https://www.ebay.com/itm/CDI-YAMAHA-DT1 ... SwGYZfzyFa
zibilardoLC

Motocykl: DT 125 LC, 2AJ, 1988

Odpowiedz

Wróć do Elektryka