• Dzisiaj jest 19 maja 2025, 6:39
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Problem z gaźnikiem...

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Problem z gaźnikiem...

Postautor: Witek05 » 07 cze 2016, 13:03

Witam.
Kilka dni temu zabrałem się za czyszczenie gaźnika według poradnika zamieszczonego tutaj na forum. Po złożeniu gaźnika lało mi się paliwo tym wężykiem przelewowym który wychodzi z komory pływakowej... Podgiełem go i zatrytkowałem jednak za cholere nie mogłem wyregulować gaźnika nie wkrecał sie ładnie na obroty i było słychać że silnik nie chodzi jak należy. Rozebrałem gaźnik ponownie i ustawiłem mu stan paliwa w komorze pływakowej mniejwiecej na łączeniu się pokrywy komory pływakowej z gaźnikiem. Tym razem regulacja poszła błyskawicznie motor wkrecał sie do 11 tys obrotów świeca ładny kolor pojeździłem troche wszystko było w porządku. Następnego dnia po nocy odkręcam kranik i po chwili paliwo leje się znowu z tego dolnego węzyka leci razem z pęcherzykami powietrza.. O co tu chodzi co może być przyczyną moto wczoraj fajnie chodziło a dziś znowu ta sama bajka :(

Ze zmian które wykonałem przy czyszczeniu gaźnika:
-przestawiłem zawleczke na iglicy była na samym dole ustawiłem na środek.
- wymieniłem zaworek iglicowy, przy wyciąganiu gniazda zaworka troszkę go uszczerbiłem szczypcami ponieważ nie chciał wyleźć znajdowała się na nim jakaś cieniutka gumka( uszczelka) nie wiem czy tak powinno być. Czy to możliwe ze wina leży po stronie tego uszczerbionego gniazda przez co zaworek nie domyka ??

Proszę o pomoc bo nie mam juz pomysłow..
Witek05

Motocykl: Yamaha DT125

Re: Problem z gaźnikiem...

Postautor: Frozen » 07 cze 2016, 16:00

wymień zaworek iglicowy na nowy-koszt ~30zł
Po I szukaj. Po II szukaj. Po III na pewno podobny temat istnieje, więc szukaj. 8)
Awatar użytkownika
Frozen
Moderator

Motocykl: Jamacha dete 125 iks '06
  • Link do galerii

Postautor: Witek05 » 07 cze 2016, 18:50

I własnie tak zamierzałem zrobić bo przedchwila rozkreciłem ponownie gaźnik i okazało się że ta uszczelka co siedzi w gnieździe zaworka nie schowała się i wystawała obok gniazda, oprócz tego pomieszałem te zaworki i okazało się że założyłem nowy zaworek do starego gniazda podejrzewam że tak nie powinno się robić to musi być od kompletu. Zamowię dziś komplet jak dojedzie poskładam wszystko i dam znać czy przyniosło efekt..
Witek05

Postautor: Matt » 07 cze 2016, 19:16

Niekoniecznie nie musi to dzialac. Jak sie zawiesza plywak to sie tez tak dzieje. Ja nauczyelm sie w koncu zakrecac kranik po jezdzie jak mi z 5l paliwa sie wylalo w kilka godzin. Plywak ma to do siebie ze czasem sie zawiesi jak paproch czy cos tam utkwi. Czasami wystarczy stuknac w dol gaznika kluczem czy czyms i jest ok a czasem trzeba sie przejechac i dac ladnie gazu , ale jak nie chce odpalic to zkrecasz kranik i po jakims czase znow dajesz w dol.
Matt

Motocykl: Yamaha DT 125 R 2002 (2003 Reg)

Postautor: Witek05 » 07 cze 2016, 19:44

Ale jakiś powód zacinania się pływaka musi być.. Mimo że lało mi się z przelewu motor odpalał jednak nie wkręcał się już na obroty tak jak wyregulowałem go dzień wcześniej. Silnik sobie chodził na wolnych obrotach i z przelewu cały czas leciała benzyna..
Witek05

Postautor: cedec1 » 08 cze 2016, 9:22

jak zacina się zaworek gaźnik zalewa do maxa bez zensu jest wtedy ustawiać gaźnik jeżeli z przelewu ucieka paliwo wymień zaworek to najczęściej jest winowajca mimo ze stary nie wygląda na zużyty. Zaworek wymienia się razem z gniazdem
Nie pomagam na PW masz pytanie to pisz w wątku.Na forum nie jesteś sam wiele ludzi ma podobne problemy i lepiej dla nich jak znajdą pomoc przeszukując forum.
cedec1

Motocykl: yamaha dt 125RN 1998

Odpowiedz

Wróć do Mechanika