Kupiłem jakiś miesiąc temu TDR 125 rocznik 99. Sprowadzona z Niemiec, w dowodzie wbite, że zdjęte ograniczenie 80km/h.
Łącznie zrobiłem motocyklem około 500km. Raz zrobiłem 150km trasie, stanąłem na jakieś 2 godziny po czym przejechałem jeszcze kilka kilometrów i zostawiłem moto na 2 dni pod domem. Po tych dwóch dniach odpaliłem go rano (zapalił od razu, tak jak to było wcześniej), chwilę pochodził, zamknąłem ssanie i ruszyłem. Nie przejechałem nawet 10 metrów i zdechł. Spróbowałem jeszcze kilka razy ale było to samo. Odpalał tylko na ssaniu, po zamknięciu ssania praktycznie od razu gasł. Ruszyć się nie dało zupełnie, kopcił bardziej niż powinien. Bardzo powolnym ruchem manetki dało się go wkręcić na obroty, każde szybsze dodanie gazu od razu go dławiło.
Pierwszy trop, który znalazłem w sieci to uszkodzony simmering od skrzyni -> olej przekładniowy dostaje się do silnika i przez to silnik się dusi. Idąc tym tropem zlałem olej ze skrzyni, nie był idealnie czysty ale nie było w nim nic niepokojącego. Po wlaniu oleju (trochę go ubyło, przez to przelewanie) zmieniło się tyle, że silnik jest w stanie pracować bez ssania na wolnych obrotach, wkręca się trochę lepiej ale dalej nie ma zupełnie mocy -> każda próba ruszenia kończy się zgaśnięciem. W sumie to chyba nie potwierdza ani nie zaprzecza pomysłowi że to ten simmering.
Drugi trop był taki że to wina uszczelki pod głowicą, bo okazało się, że w płynie chłodniczym jest sporo oleju. Wymieniłem uszczelkę (zrobiłem to poprawnie, wiem o co chodzi). Po wymianie uszczelki silnik zachowuje się dokładnie tak jak przed wymianą.
Chciałbym doprowadzić ten silnik do porządku, ale nie mam na to majątku. Nie wiem za bardzo gdzie szukać przyczyny. Nie wiem dokładnie jak jest z blokadami albo ich brakiem, ale TDRa rozpędzała się bez problemu do 110km/h i raczej nie miała problemów z przyspieszaniem. Nie przegrzałem silnika, te 150km w trasie były raczej w tempie 80-90km/h albo nawet mniej.
Ma ktoś jakieś sugestie? Co sprawdzać, regulować czy wymieniać w takiej sytuacji? Tak, żeby budżet nie przekroczył nowego motocykla.
EDIT: Świeca jest w porządku, jest napięcie, jest iskra.