Przejdź do pełnego widoku
Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.

Regulamin forum

Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Re: Problem z wyciekaniem płynu chłodniczego

06 maja 2013, 16:02

Musisz mieć jakiś przelew chłodnicy. Poszukaj przy korku wężyka idącego w dół, który wystaje gdzieś w okolicach silnika. Jeśli po rozgrzaniu nie wywala Ci tamtędy płynu to uszczelka jest ok. Po czym wnioskujesz, że masz nieszczelność uszczelki?

Walnięta uszczelka objawia się też przez kopcenie na biało, przerywanie przy wkręcaniu, pozostałości płynu na elektrodzie świecy.

06 maja 2013, 16:18

przelewu nie mam czyli to nie uszczelka bo w sumie by się gotował jakby to byłą uszczelka ale to jaka możę być przyczyna :
1.mam bogatą mieszankę bo jak wyjąłem to swieca była czarna czy to może być przyczyna
2.może czujnik jest walnięty bo jak odpale ją i postoi i dojdzie do swojej temp to pokazuje mi 6/8 kresek a gadałem z kolegą co ma dt to mu pokazuje 3-4 kreski a jak pojade troche z 100-200metrów to już wchodzi na 7/kreske a jakiś wielkich objaw nie widze tego
3. może być tak że pompa jest słaba i nie daje rady na wyższych obrotach bo jak jade z 30-40km to jest na tej7/8 kresek i nie pokazuje sie kontrolka ?

06 maja 2013, 16:25

1.Może, aczkolwiek zbyt bogata mieszanka nie tak bardzo jak zbyt uboga.
2.Przy nieszczelności uszczelki może się tak dziać.
3.Pompa nie może być za słaba, bo jest napędzana przez tryb, wraz ze wzrostem obrotów, chyba, ze tryb jest zjechany.

06 maja 2013, 16:33

dobra miałem dzisiaj podjechać do mechanika po to by zmierzył mi temperature i zobaczyć czy mnie nie oszukuje ale go nie było więc jutro to zrobie i jak to nie czujnik to wymieniam uszczelkę i sprawdzam przy tym temostat dzięki za pomoc a i jeszce pytanko jedno bo tata mi mówil że jak uszczelka walnięta nie szczelna itd to by się gotował że bąble idą z chłodnicy i tym podobne objawy a możę być taka możliwość że mam nie szczelną uszczelkę i są takie objawy jak pisałem jak licznik mi pokazuje ?

06 maja 2013, 16:36

Teoretycznie nie, a w praktyce musisz sam sprawdzić
Odpowiedz