Przejdź do pełnego widoku
Tuning optyczny i mechaniczny. Pytania o części seryjne i płyny.

Regulamin forum

Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Przelotowa końcówka wydechu

17 maja 2013, 21:32

Jaką grubość powinna mieć rurka perforowana i blacha z której wykonana jest zewnętrzna rura/obudowa?

Re: Przelotowa końcówka wydechu

19 maja 2013, 10:57

Jak będziesz kupował perforowaną blachę to otwory 2mm, grubość 0,7-1mm. Średnica wewnętrzna w przypadku oryginalnego dyfuzora taka jak średnica zewnętrza rurki wychodzącej z dyfuzora.

19 maja 2013, 16:07

Enduros70 pisze:Jak będziesz kupował perforowaną blachę to otwory 2mm

Chodzi mi o zwykłą rurkę, otwory sam zrobię. Mam do wyboru grubość 3mm albo 1mm, którą brać?

19 maja 2013, 16:17

1

19 maja 2013, 16:19

Ok, dzięki. Nie zamykajcie tego tematu, jak będę coś jeszcze potrzebował to tutaj się zapytam.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jeszcze mam dwa pytania.
1. Co ile zmienia się wytłumienie w końcówce, czy jest sens robić ją otwieraną czy nie?
2. Rurkę nacinać tak jak na rysunku 1 czy 2?
Obrazek

22 maja 2013, 20:13

2. Tak jak na rysunku 1. Bierzesz szlifierkę kątową z cienką tarczką i nacinasz.

22 maja 2013, 21:18

Raczej bardziej potrzebuje odp na pytanie 1sze. Wiem, że piszą żeby nacinać tak jak na 1 ale zastanawiam się czy nie będzie lepszego wygłuszenia na 2.

22 maja 2013, 23:07

Tylko sobie problemów szukasz, takie wielkie znaczenie ma wygłuszenie?

23 maja 2013, 9:25

2. Jak wpakujesz samą watę to trzeba częściej, ale jak dasz np. pierwszą warstwę włókno stalowe a drugą wełną dopełnisz to dosyć długo ci to potrzyma. Ja sobie zrobiłem z oryginalnej końcówki przelotową, wytłumiłem samym włóknem stalowym
(napakowałem druciaków do mycia naczyń do środka) i nie robiłem otwieranej. Lecz jeśli robisz samemu od podstaw to zrób sobie otwieraną, roboty dużo nie ma a zawsze możesz sobie zmienić wytłumienie.

23 maja 2013, 13:36

Ok, dzięki.
Odpowiedz