• Dzisiaj jest 02 wrz 2025, 18:27
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT50] Yamaha DT MX 50 1983r. remont

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Yamaha DT MX 50 1983r. remont

Postautor: 0lin3k » 01 wrz 2025, 16:27

Witajcie! <help>
postanowię opisać mój problem i na przyszłość zostawić ślad odnośnie Yamahy DT mx 50 z 1983r.
Nie znalazłem info na forum odnośnie tego silnika
oznaczenie silnika 5G1
typ model 5T8 (Według oznaczenia na ramie )
moje pytania
Chcę zrobić remont, szukam info odnośnie tłoków cylindrów, czy ktoś reanimował tego potworka.
mam komplet , więc szkoda aby porzucić ten silniczek
tłok jaki posiadam i który dostałem z nim posiada wymiar 41.3mm - podobno na nim jeździł, ale przeczucie mi mówi,
że to nie jest to, co powinno.
ogólnie rzecz biorąc pasuje tłok cylinder według pasowania, ale do rzeczy :
szukam info jakiegokolwiek co do tego silniczka, gdzie szukać cylindrów, ewentualnie jaki maksymalnie szlif mogę zrobić
i gdzie dorwę tłok taki, jaki powinien być.
podobno to pojemność 50 a więc DT MX50, DT MX80 to podobno ta sama konstrukcja i według oznaczenia na pokrywie silnika 5G1 to jest właśnie 80 a nie 50.
jeśli jest jakaś dobra duszyczka, która pomoże coś dograć byłoby super.
pytałem o szlif cylindra dobór tłoka w "WojtalaGarage" ale nie udzielono mi żadnej informacji, chociażby o tłokach, lub szlifie jaki moksymalnie można dobrać, a wysyłać w ciemno na kilka tygodni - chcę tego uniknąć , bo być może da się to ogarnąć szybciej, bliżej, bo mam dostęp do tokarki, honownicy i szlifu ew <help> entualnie :)
silniki nie są mi obce, pasowania , złożyć rozłożyć, ale nie potrafię znaleźć żadnych informacji dotyczących tego modelu
za wszelką pomoc dziękuję ! w ramach rozwijania się remontu/projektu , będę dzielić się informacją
0lin3k

Motocykl: Yamaha dt mx 1983 Honda CB500 1999 KTM LC4 2004

Odpowiedz

Wróć do Mechanika