W te wakacje zamierzam zakupić wymarzone moto, tematy o kupnie/wyboru się nigdy nie pojawią na forum, mam parę gryzących mnie pytań, ja wiem że jest opcja Szukaj, ale się nie mogłem doszukać, szkoda że Administracja nie dała głównego działu poświęcona temu motocyklowi jeśli chodzi o kiedy/jak/ile . Bardzo proszę o wyrozumiałość.
1.Mycie motocykla, słyszałem że się myje moto wodą z węża z gąbką, ale chodzi mi o wskaźniki zamontowane na moto, ponieważ są one elektroniką, nie powinna woda przepuszczać co nie ?
2.Wymiana olei i smarów, olej powinno się co jaki czas wymieniać w różnych częściach? To znaczy olej łańcuchowy itp, nie znam za bardzo nazw części motocykla jeszcze tak bardzo, ale co ile powinno się wymieniać poszczególne części co ile miesięcy i jak to jest z kosztami? Jeśli chodzi o jazdę to w okresie szkolnym będę jeździł 1-2 dni w tygodniu po terenie ale nie po drogach leśnych. W okresie ferii/wakacyjnym to tak z 4-5 razy w tygodniu. Bo nie chciałbym co tydzień parę stów wykładać bo obecnie jest zjadaczem chleba a boje się że przez motocykl po prostu drogo te utrzymanie wyjdzie

3. Opony, skoro mam załóżmy opony typu "kostka" to jest duże ryzyko wywalenia się po przejeździe przez asfalt parę metrów w celu zaparkowania przy sklepie ? Wiem że jazda po asfalcie w kostce opona się niszczy. Czy płaska opona uliczna nadaje się chociaż odrobinę do przejechania kilometra przez taką dróżkę leśną, czyli droga z ziemi, igły itp. Nie może być jedna opona tylna w kostkę a druga na ulicę co ? Jeśli chodzi o zmiana opon, to lepiej kupić same opony czy całe koła? A jeśli chodzi o zakładanie opon na felgi to można użyć takiego łomu z twardej gumy ? Coś aby nie uszkodzić felgi? Czy lepiej zabrać do zakładu wulkanizacyjnego ? I czy lepiej kupić jeszcze stojak na moto po to aby opony przez ciężar maszyny się nie niszczyły? Doradzicie coś jeszcze?
4. Mieszanka jaka jest proporcja oleju i paliwa dla tego moto? Słyszałem że 1:50 czyli 50ml oleju na litr paliwa tak? Czyli skoro pojemność baku to 10 litrów a pojemność oleju 1.8 czyli na pusty bak wlewam 10 litrów paliwa i 200 ml oleju tak ? Olej dla silników 2T .
5.Pytanie odnośnie prawa, czy mogę praktykować jazdę obok domu na takim polu ? Nie chodzi o pole pszenicy tylko po prostu otwarta ziemska przestrzeń. Czy muszę mieć prawko na A1 albo B ?
6. Na zimę można go schować w piwnicy i przykryć jakąś płachtą lub pokrowcem i spuścić wszystkie płyny i coś jeszcze ?
Pozdrawiam