• Dzisiaj jest 28 maja 2025, 6:37
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[Inny] Aprilia ETX 125 dysze regulacja

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Aprilia ETX 125 dysze regulacja

Postautor: Stunter84 » 07 wrz 2014, 15:11

Witam moja Aprilia nie trzyma wolnych obrotów poprzedni właściciel stwierdził że trzeba tylko wyregulować gaźnik, podczas przeglądu ogólnego który robiłem jej wczoraj przeczyściłem gaznik, wymieniłem filtr powietrza( który był zrobiony chyba z pierzyny czy poduszki) oraz została wymieniona świecą ponieważ była wsadzona tam swieca samochodowa z 2 elektrodami. Przy czyszczeniu gaźnika okazało się że jest tam dysza 175 , po złożeniu Aprili i próbach regulacji okazało się że jeżeli uda mi sie ustawić wolne obroty to silnik nie wkręca sie do końca a znów jeżeli nie mam wolnych to silnik chodzi jak cukiereczek :P Niestety nigdzie nie mogę znaleźć ksiązki serwisowej a dodam że jest to silnik Rotax 122(wersja bez zaworu) gaźnik dellorto 28 , nie mam pojęcia jaki rozmiar w tym silniku powina mieć dysza oraz ciekawi mnie to czy dysza 175 w tym silniku nie jest za duża, Prosił bym bardzo o pomoc z strony bardziej doświadczonych kolegów.

Ps. Membrane też sprawdziłem jest szczelna więc już niestety nie mam pomysłu.
Stunter84

Motocykl: Aprilia Etx 125

Re: Aprilia ETX 125 dysze regulacja

Postautor: Enduros70 » 07 wrz 2014, 16:51

Jakie robisz ustawienia, gdy silnik dobrze chodzi, lecz nie trzyma wolnych. Jakiego rzędu są to obroty przy których gaśnie ?

Wymiana korbowodów/centrowanie wałów, remonty silników, naprawa gaźników, amortyzatorów cross/enduro, mycie ultradźwiękowe, spawanie aluminium. PW

:arrow: https://www.facebook.com/MotoENDOgarage
Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

Motocykl: EXC 300
  • Link do galerii

Re: Aprilia ETX 125 dysze regulacja

Postautor: Stunter84 » 17 wrz 2014, 14:26

Sorrka za zamuł ale trafiła sie praca dorywcza i nie miałem czasu zajrzeć na forum. Aprilie udało się wyregulować poprzez zmiane dyszy na 160 i regulacje gaźnika . Dzieki wielke za odpowiedź ;>
Stunter84

Motocykl: Aprilia Etx 125

Odpowiedz

Wróć do Mechanika