A więc m54 jezdzi na osprzecie i sterowniku z m50b20tu. Czemu ? zeby sprawdzic silnik (ew odeslac na gwarancji), zeby sprawdzic sprzęglo, zeby w koncu gdzies ja ruszyć. Dziala ? dziala. Teraz zastanawiam sie nad org kompem od m54 z cala wiazka albo postawie to na DET3 jeszcze nie wiadomo (raczej org)
W taki razie wygląda to tak, że na dzień dzisiejszy tj. 25.02.2015 beemka jezdzi na trasach dookoła osiedla ew gdzies na spot do zdjęc i do warsztatu. Czemu ? poniewaz jest jeszcze w fazie testów. Dzisiaj np. poprawialem układ chłodzenia i chyba mi się udało (musiałem zakupić odpowietrznik w ASO za całe 11zł) Następny w kolejności jest układ wydechowy bo ostał się od 2.0 ale już jest załatwiany od 2.5 z kwasówki (nie wiem ile w tym prawdy mam go dopiero oglądać). Jezeli ten wydech nie wypali to wpada org 2.5 z e34 z x-pipem bo kata juz niestety nie ma. (Od tamtej pory beemka stoi u mnie na placu warsztatowym i czeka na lepsze czasy)
Jezeli chodzi o sam swap to tak:
-osprzęt m50b20
-cewki m54b30
-kolektor m50b25
-przepustnica m50b25
-reg cisnienia 3.5 bar
-przeplywka m52b28? tez siemens w kazdym razie i odpowiednia srednica
-guma nowa m50b25
-puszka filtra e36 m50b25 (pomylka sprzedajacego)
-sprzeglo obite niby lepsza sportowa okladzina LUK'a zobaczymy ile wytrzyma
-docisk stoczony bo mial bicie
-nowe lozysko oporowe
-nowe poduchy silnika
-customowy czujnik temp. (m50 2 miejsa w glowicy m54 jedno)
-koło pasowe od m50
-czujnik wału na obudowie z przodu (reszta czujnikow w silniku zeby nie bylo otworow w bloku)
-wiskoza z rozbitka
-miska od e34
-nowy smok olejowy z ASO (728)
-krotki pasek (bez wspomagania)
Jezeli chodzi o pompe wspomagania to a. bylo w bardzo kiepskim stanie b. trzeba przerobic lape od pompy z e34 wiec pewnie zastosuje jakas inna. Razem z pompa wspomy wpadnie chlodniczka z v8 i nowa przekladnia. Wszystko chodzi na millersie trident 5w40
Zapraszam do dyskusji zwłaszcza innego posiadacze e34 525 na tym forum ;)