Tutaj możesz pokazać czym i jak jeździsz!
Regulamin forum
Umieszczaj zdjęcia tak, aby posiadały miniaturkę. Jeżeli nie wiesz jak to zrobić -
przejdź do poradnika.
19 kwie 2014, 14:04
Osobiście do lag polecam motula 15w o wiele lepiej zawiasik pracuje wtedy niż na 10w jest po prostu twardszy i o wiele lepiej tlumi i nie dobija tak jeśli miałbym lać kolejny olej do dt pokusiłbym się nawet o 20w ;)
19 kwie 2014, 15:48
Lepiej sobie sprężyny wymieńcie na progresywne, a nie zamulacie odbicie takimi lepkimi olejami. Potem przy dużych prędkościach na twardym wam złapie shimę i polecicie na łeb.
19 kwie 2014, 16:29
Enduros nie każdego stać na sprężyny za 400zł i woli wlać olej za 30 ;) Wiadomo to nie będzie to samo ale jak mówią jak sie nie ma co się lubi to się lubi co się ma pozdro ;)
19 kwie 2014, 16:31
idąc tym tropem można wsadzić sobie upsy za tysiaka
22 kwie 2014, 20:06
dzis wyjalem tlok, zdemontowalem glowice celem oddania do szlifu + dobor tloka
na razie srednio fajnie: uszczelki polepione silikonem i kazda srubka inna
widac sa gorsi mechanicy ode mnie
19 maja 2014, 12:09
no to powoli zabieram sie za robienie i pojawiaja sie pierwsze problemy
odebralem ze szlifu cylinder z dobranym tlokiem i pierscieniami
1. czy strzalka na tloku wyznacza kierunek w ktorym powinienem go zamontowac? zgodny z kierunkiem jazdy?

2. jak w serii wyglada pokrywa zaworu? bo mam jakas dziwna kombinatoryke. czym i jak powinienem go zeszlifowac? z tego tematu na forum nie za bardzo rozumiem o co kaman
yamaha-dt-125-szlifowanie-zaworu-po-szlifie-cylindra-t2203.html
19 maja 2014, 12:39
Strzałka w stronę okna wydechowego a jak założysz zawór i tłok to będziesz widział gdzie chaczy i gdzie go zeszlifować jak bedzie trzeba bo nie musi.
19 maja 2014, 15:06
panbodzio pisze:1. czy strzalka na tloku wyznacza kierunek w ktorym powinienem go zamontowac? zgodny z kierunkiem jazdy?
No uważaj, żeby nie zamontować odwrotnie, bo do tyłu będziesz jechać
A tak poważnie to powinna być w stronę okna wydechowego skierowana. Z zaworem chodzi o to, że gdy robisz szlif to tłok może stukać o wałek i wtedy trzeba zawór przyszlifować, żeby tego nie było.
19 maja 2014, 21:14
ok dzieki

przy okazji doczytalem ze nie mam silniczka yvps. jutro rozbiore wszystko i zobacze czego brakuje
27 maja 2014, 21:14
tak sobie wszystko rozbieram i coraz powazniej sie zastanawiam by kupic kola supermoto do mojej dt
moze ktos po krotce odpowiedziec w jakim kierunku pojsc jesli chodzi o stosunek efekt/cena?
z poczatku myslalem o kupnie piast i zaplecieniu nowych obreczy. ale jak sobie policzylem to przynajmniej 1500zl trzeba miec na same kolka
teraz mysle o kupnie felg alu np od tdr125 albo od dt125x. pytanie jak ze spasowaniem kolod tych motocykli? potrzebne sa tulejki przy piascie i na tarczach? czy moze wszystko pasuje bez przerobek?