Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Witam, jakieś 4 motogodziny temu motor przestał odpalać, dodam, że stało się to po tym jak kolega włożył samochodową żarówkę, jaką nie wiem, wiem, że zdecydowanie za dużą w rozumieniu V. Motor nie odpałał do momentu zdemontowania żarówki jak i przecięca kabla bodajże gaszenia. Jedyna zmiana to problemy z jazdą na wolnych obrotach. Następnie 4 km od momentu ówczesnego stanu, jadąc zaczą przerywać, kichać, strzelać z tłumika, aż w końcu przestał nawet odpalać. Wyregulowałem i przeczyściłem gaźnik - bez zmian, filtra nie ruszałem gdyż wcześniej jeździł, więc tam przyczyny nie widziałem. Zwróciłem uwagę na świecę, na początku na 20 kopnięć iskra pojawiała się 18 razy, później brak iskry się pogłębiał 15/20, pół na pół, a dzisiaj już 1/20. Czyżby to cewka przy kole magnetycznym? Proszę o rady.
Tak NGK BR9ES, dzisiaj iskra jest znów z tym, że za każdym razem inna, to przeskakuje, to fioletowa, to zaraz jakby podzielona na 2/3/4 wiązki w jednym momencie, to za 5 minut nie ma i tak w kółko, na starej iskrze jest tak samo. Włożyłem nową świecę za 3 kopnięciem tylko raz bardzo głośno strzeliło z tłumika, a tak nic nawet nie załapał.
-- 16 maja 2016, 22:12 --
Jutro kupię nową fajkę i kabel, czy tutaj są jakiś wskazania czy nie ma to różnicy jeśli kupię takie zwykłe ?
-- 18 maja 2016, 10:28 --
Fajka wymieniona, niestety brak poprawy.
-- 18 maja 2016, 12:13 --
Szukam teraz tutaj, tak to wygląda po poprzednim właścicielu, w białym kółku wszystkie kable są ze sobą powiązane, czy tutaj może leżeć problem, dodam, że wcześniej jeździł w ten sposób:
-- 18 maja 2016, 12:22 --
2 i 6 to kable z tego elementu : 7 i 9 z tego elementu :
-- 18 maja 2016, 13:17 --
Fajka i przewód WN wymienione, brak poprawy. Iskra na ten moment jest prawie niedostrzegalna, trzeba energicznie kopnąć. Jak widac mam ten chiński moduł zapłonowy, ale nie mogę znaleźć do tego schematu, ktoś cos może wie na ten temat?
-- 18 maja 2016, 14:42 --
Zamówiłem moduł, za 2-3 dni dam znać czy to było to.
-- 20 maja 2016, 14:30 --
Moduł zapłonowy był padniety. Teraz śmiga bez problemów . Dzięki Frozen za zainteresowanie tematem.