Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Cześć Wam ,ostatnio zakupiłem DT 125 X z 2006 .DT wymagała trochę pracy ale była w dobrym stanie 1 mankamentem był nie działający rozrusznik ,ale to nie był problem bo miała kopniak . No i poprzedni właściciel twierdził że to wina szczotek ,ale gdy była już u mnie i rozebrałem rozrusznik to szczotki były ok,tylko było zasklepione łożysko .Wsadziłem nowe i teraz rozrusznik kręci normalnie ,ale nie daje iskry .Czy to wina bendixa ? Z kopa normalnie iskra idzie , a z rozrusznika jak na złość ? Wiecie może czego to wina ?
Trzeba ściągnąć koło magnesowe i sprawdzić czy nikt czego nie zdemontował, jeśli wszystko jest na miejscu to sprzęgło na magnecie może nie łapać (zaolejone rolki lub po prostu zużyte wraz ze sprężynkami dociskowymi).
Ok ,powód okazał się inny .Wystarczyło obrócić pokrywę na rozruszniku o 180* bo zmieniło się pole magnetyczne. Zamiast kręcić w lewo kręcił w prawo ,ale teraz mam taki problem że nie ma siły zakręcić i po chwili leci dym jakbyś się rozrusznik palił !! .Za słaby akumulator ? Jak myślicie ?
Witam ,po jakimś czasie zabrałem się do roboty i udało się .Zmieniłem łożysko w rozruszniku i dopasowałem szczotki oraz sprężynki dociskające szczotki(od długopisu ) ,kabel trzymał się na 3 drucikach przy wejściu do rozrusznika to to zalutowałem twardą cyną( przy okazji zauważyłem że jakiś debil tarł komutator papierem ściernym ;/).No i złożyłem w końcu cały rozrusznik i zapieprzał jak dziki kręcił normalnie w prawą stronę ,ładnie pracował żadnego palenia się czy coś , po włożeniu go na miejsce i próbie odpalenia kręcił ale moto nie odpala . Bendix do wymiany pewnie ? Jak myślicie ? Niedługo ściągne te koło magnesowe i zobaczę co z tymi rolkami . Postaram się nagrać film z pracy rozrusznika .