Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Dzisiaj pękł mi pierścień i narobił nie małego zamieszania. Tu moje pytanie czy opłaca się wysyłać cylinder do Angli do regeneracji(nicasil)? Czy lepiej kupić nowy?
Ok. co mogło być przyczyną tego? wsadzony był nowy tłok wossner selekcji C. Jak gościu dobierał mi tłok to mówił że nicasil się trochę łuszczy. Na cylindrze jest taką spora wyrwa i właściwie to nie wiem czy odpadł kawałek nicasilu i przez to pękł pierścień czy pękł pierścień i zrobił tą dziurę. Wstawie jeszcze fotki potem, wiem że to już nic nie zmieni ale tak z ciekawości bym chciał wiedzieć
Zabezpieczenia całe. Tak na spokojnie sobie dziś oglądam tłok to dochodzę do wniosku że to chyba jednak zwykłe zatarcie. Jak zatarłem to jeździłem pierwszy raz na oleju motorex 2t cross power wlałem 250ml oleju na 10 litrów (zawsze tak lałem każdy olej)
krąży taka pogłoska że wossner się do yz 125 nie nadaje same problemy z nim
Nie pomagam na PW masz pytanie to pisz w wątku.Na forum nie jesteś sam wiele ludzi ma podobne problemy i lepiej dla nich jak znajdą pomoc przeszukując forum.
Kuźwa czemu wcześniej tego nie słyszałem.. Na allegro jest nowy cylinder za 1170pln opłaca się? Czy bardziej opłaca się ściągać ze stanów?? Orientuje się ktoś jakie tam są ceny? I jeszcze pytanie czy trzeba wymieniać łożyska a wale jak nie maja luzu? Czy lepiej nie ruszać. Będę i tak rozpolawiał silnik żeby wywalic resztki tłoka i przy okazji wymienie korbe bo ta już 3 tłok ciągnie. A nie chce silnika w sezonie rozpolawiac. No tak i jeszcze jaką korbe kupić. Uff szczęście w nieszczęściu że to już koniec sezonu.
Jeżeli nicasil zaczynał odpadać to trzeba było cylinder do regeneracji albo do tulejowania dać a nie zakładać nowy tłok, nic dziwnego że się to zatarło. Pierścień w miejscu gdzie odpadał nicasil pracował po aluminium i oto efekt. Wossner robi bardzo dobre tłoki, przed nim jest Wiseco ale tylko rozmiary nominalne. Kwestia dobrego szlifu, dopasowania i montażu tłoka i cała filozofia. Jeżeli chcesz mieć dobrze zrobiony silnik to nowe łożyska na wał jak i cały silnik, nowe uszczelniacze, uszczelki itp. Jak coś w silniku wykazuje zużycie to wymienić na nowe. Korbę kup Wossnera albo Proxa.