• Dzisiaj jest 15 cze 2025, 13:14
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Części, Tuning

Czy ten gaźnik będzie pasował ?

Tuning optyczny i mechaniczny. Pytania o części seryjne i płyny.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Re: Czy ten gaźnik będzie pasował ?

Postautor: Yamaq » 09 mar 2014, 16:09

Radzio czy aby na pewno gianelli ? Zwróć uwagę na to, że to jest 100ccm i żeby wszystko się ładnie zgrało wydech musi być dedykowany tej pojemności a z tego co szukałem to gianelli nie ma wydechu pod 100 ccm. Są tylko wydechy tecnigas pod 100ccm ale po wyglądzie już można zobaczyć, że nie da się ich zamontować w mojej yamaszce bo są przeznaczone dla skuterów. Na innym forum powiedzieli mi, że jeśli chce wycisnąć z cylindra 100% musi mi ktoś zrobić tzw. spawak. Co wy o tym sądzicie ? zapraszam do dyskusji.
Yamaq

Motocykl: Yamaha DT 80/110 malossi sport

Postautor: Johnny » 09 mar 2014, 17:44

Spawak jest najlepszym rozwiązaniem.

Gianelli do dt 80 jest akcesoryjnym wydechem więc akurat pod malossi będzie ok.
NAKLEJKI FORUMOWE ZAMÓWISZ TUTAJ <-- KLIKNIJ
Awatar użytkownika
Johnny
Moderator

Motocykl: Escordzina bez dachu.
  • Strona WWW
  • Link do galerii

Postautor: Yamaq » 10 mar 2014, 7:17

Żeby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj :) Ile mogę wykrzesać maksymalnie kucyków z takim cylindrem ? Czy te 11 koni co podają to jest po założeniu cylindra czy przy doborze odpowiednich części ? Chodzi mi o moc maksymalną jaką osiągnę gdy założę gaźnik dellorto i jakiś high endowy wydech. Jeśli to będzie 11 koni to chyba się załamię bo seria ma więcej ... jak zaczynałem tuning to liczyłem na około 20 - 25.
http://shop.mieloch.pl/cylinder-kit-malossi-sport-100cc-bez-glowicy,pZ048218.bhtml
Yamaq

Postautor: Johnny » 10 mar 2014, 11:36

Przy doborze odpowiednich części powinieneś mieć ok 20hp. Dobrze wyliczony spawak, dobry gaźnik z odpowiednimi dyszami oraz zawór membranowy, dodatkowo jakiś porting, ogólnie cały silnik w bardzo dobrej kondycji.
NAKLEJKI FORUMOWE ZAMÓWISZ TUTAJ <-- KLIKNIJ
Awatar użytkownika
Johnny
Moderator

Motocykl: Escordzina bez dachu.
  • Strona WWW
  • Link do galerii

Postautor: _Radzio_ » 10 mar 2014, 12:07

zauważ, że niektórzy podają moc na kole a inni moc na wale może stąd duże rozbieżności?
..::POWER OF DREAMS::..
Awatar użytkownika
_Radzio_

Motocykl: HONDA XR 600R

Postautor: Yamaq » 10 mar 2014, 12:40

Powiem tak... zależy mi żeby uzyskać przyspieszenie do 100km/h w około 7-8 sekund. Czy jest to osiągalne dla tego cylindra przy odpowiednim setupie ? Jest to dla mnie bardzo ważne, bo stoję przed decyzją czy przekroczyć pewną, że tak powiem "barierę tuningu".
Yamaq

Postautor: _Radzio_ » 10 mar 2014, 12:53

ścigasz się tą yamahą czy co ? tak się zastanawiam czy nie lepiej dołożyć i kupić dt 125, tuning to droga sprawa.
..::POWER OF DREAMS::..
Awatar użytkownika
_Radzio_

Motocykl: HONDA XR 600R

Postautor: Yamaq » 10 mar 2014, 13:10

Powiedzmy, że chce spokojnie wyprzedzać :F Powiem tak, yamahę kupiłem za grosze... to było padło, nawet stacyjki nie posiadała, cylinder do wymiany, dyfuzor jakby ktoś młotkiem przypier**** do tego lakier pozdzierany... ogólnie to jedna wielka kupa. Zacząłem ją remontować. W serwisie rozwiercili mi kartery, zamontowali ten oto gar malossi 100cc, pomalowałem ją żeby przyzwoicie wyglądała a nie jak zabytek, powymieniałem takie pierdoły jak klamka hamulca, sprzęgła itp, kumpel zamontował mi stacyjkę i zrobił całą elektrykę. Chodzi mi o to, że nie wiem czy opłacalne jest takie tuningowanie, bo chce tą yamahę sprzedać za rok i kupić jakiegoś ktm 250. I tu się pojawia właśnie ta magiczna granica, której nie chce przekroczyć, żeby podczas sprzedaży nie być stratnym a zarobić na niej. Chcę też mieć dobre osiągi, żeby przygotować się na większą pojemność. Nauka stuntu, śmiganie po lasach. Rozumiesz chyba o co mi chodzi :P Za niezbędne uważam zamontowanie nowego gaźnika i dobór odpowiedniego układu wydechowego pod tą pojemność, bo kto kupi potem taką yamahę z dojeb*** kolankiem i z małym gaźnikiem za spore pieniądze, za które mam nadzieję uda mi się ją sprzedać. Za przekroczenie granicy póki co uważam bajery typu sportowy wariator, mocniejszy wał korbowy itp nie wiem czy cena którą przeznaczam na tuning będzie adekwatna do osiągów które mógłbym uzyskać. Dodam, że yamaha jest z 1997 roku.
Yamaq

Postautor: YankeS » 10 mar 2014, 13:25

Wszystko bez celu.Żeby przygotowac sie na moc 250 musiałbyś chyba jakim crossem 125 ciskać bo nawet po R'ce 125 jes kupa w majtach a co dopiero po "tuningowej" 80siątce.
Awatar użytkownika
YankeS

Motocykl: WR250Z

Postautor: Yamaq » 10 mar 2014, 13:35

Jak bez celu ? Podałem 2 :D Przygotowanie się na większą pojemność i sprzedasz z zyskiem :) Poza tym no nie ukrywam... od zawsze kręcił mnie tuning. A jak myślisz YankeS czy taką "tuningową" 80tką mogę dorównać osiągami yamaszce dt 125 r ? Z tym ktm 250 to tak wyjechałem ale szczerze to zastanawiałem się bardziej nad własnie tą 125tką. Tylko jeśli mogę uzyskać podobny efekt tuningując 80tkę to czy jest sens kupowania tej 125tki ?
Yamaq

PoprzedniaNastępna

Odpowiedz

Wróć do Części, Tuning