Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Witam wszystkich jako że nie znalazłem na forum takiego tematu chciałem się was zapytać bo jest taka sytuacja. Moja dt dzwoniła na wyższych obrotach więc chciałem to sprawdzić zdjąłem cylek pomierzyłem . Tuleja nigdy nie miała robionego szlifu jest nominalna a facet co od niego kupiłem mówił że zmieniał tłok i nie zrobił szlifu. Więc składając to do kupy mówię sobie zrobię szlif zmienię tłoczek i będzie cacy .I tu jest mój problem nie wiem czy zmieniać też korbę, dt ma od nowości przejechane 12 500 km i nie była nigdy zmieniana luz na boki ma normalny a góra dół jeśli ustawie korbowód prosto to mogę go delikatnie poruszać góra-dół i słychać cichutkie stuknięcie a ten luz jest ledwo wyczuwalny rękami . I poradzcie mi co z tym zrobić wymieniać czy nie? Słyszałem że dt na jednym tłoku robią 20 000 a mówią że na jedną korbą 2 tłoki więc ??
Mam jeszcze taka kminę że jak to rozebrałem to było na dworze i w garażu z -4 teraz byłem zobaczyć to nie ma luzu jest +8 jakiś tam luz chyba zawsze misi byc . Przebieg jest na 100 % org w takim razie zostawiam jeszcze jak możesz to powiedz mi ile ona powinna jeszcze pojeździć na tej korbie i łożyskach k km
Możesz jeździć tak długo aż Ci nie wyskoczy Jak będzie luz wykraczający poza dane z serwisówki/będzie czuć to trzeba zmienić. W moim przypadku było to coś koło 30k km(choć zdaje mi się że powinna być wcześniej,ale wtedy jeszcze była u innego właściciela). Łożyska słychać na chodzie jak wytrzaskane lub jak masz rozebrany silnik to idzie wyczuć kręcąc placem
Po I szukaj. Po II szukaj. Po III na pewno podobny temat istnieje, więc szukaj.
Moja ma około 35 tyś korba nie pamiętam aby była wymieniana albo nie zwróciłem uwagi luzów nie ma nawet jak teraz stoi w garażu gdzie jest non stop temp na -