Odpowiedz

Dt 125 nie osiąga temperatury i parę pytań :)

07 sie 2016, 18:20

Witam serdecznie,
Głupi ma szczęście ale to już przesada. Kupiłem DT 125 2000r, 14 przebiegu i all w oryginale i do tego piękny stan...

Z tego co mi wiadomo na prawo od chłodnicy jest zbiornik oleju do mieszkanki, a jest tam wlany tam niebieski płyn (który nie wygląda jak olej.
Nie ma śrubki poziomu oleju ale za hamulcem tylnim jest taka szybka, jak moto stoi prosto to jest ona zalana do 3/4 kremowym płynem ??? Niby był lany Motul 10w40 na wiosnę... Jak powinien być poziom ?

Po godzinie jazdy w lesie wskazówka temperatury podniosła sie o 1cm i była 1/3 całego zakresu - termostat cały czas otwarty ?
Płyn chłodniczy leje sie kurka nad nią - ale ile do dać i trzeba to odpowietrzać ?

Dzięki i pozdrawiam
W.

Re: Dt 125 nie osiąga temperatury i parę pytań :)

07 sie 2016, 20:02

Olej do mieszanki możesz mieć niebieski. Co do poziomu to serwisówke przejrzyj bo tam to jest. Jak się nie grzeje to nie masz się o co martwić. Bardziej martw się o to czy uszczelka pod głowicą trzyma bo jak dobrze rozumiem to ci płyn wyrzuca.

07 sie 2016, 20:31

Nie mam instrukcji właśnie aby sprawdzić ten olej... Płyn mi nie wyrzuca chyba, ale ten zbiorniczek (wyrównawczy) jest zimny jak się jedźi...
Nie pytałem się ile się wlewa tego płynu :D

07 sie 2016, 20:46

Nie pisze ile się wlewa. Masz serwisówke do pobrania na forum. Nadmiar płynu wyrzuca do tego zbiorniczka także już nie wiem o co ci chodzi. Jak zimny to dobrze.

07 sie 2016, 21:09

a co sie stanie jeśli zbiorniczek przelewu będzie pełny ?
Chodziło mi o to ile ma być oleju i jak sprawdzić czy jest ok - ale to jakoś ogarnę serwisowkę...

Generalnie po godzinie jazdy temperatura jest w 1/3 całej skali i silnik lekko ciepły jest...

09 sie 2016, 9:40

Iktorn pisze:Nie ma śrubki poziomu oleju ale za hamulcem tylnim jest taka szybka, jak moto stoi prosto to jest ona zalana do 3/4 kremowym płynem ??? Niby był lany Motul 10w40 na wiosnę... Jak powinien być poziom ?

Po godzinie jazdy w lesie wskazówka temperatury podniosła sie o 1cm i była 1/3 całego zakresu - termostat cały czas otwarty ?
Płyn chłodniczy leje sie kurka nad nią - ale ile do dać i trzeba to odpowietrzać ?

Olej w skrzyni powinien być w połowie okienka lub trochę więcej - generalnie tak, aby jego poziom był widoczny przez wizjer gdy moto stoi pionowo (nie podparty na nóżce).
Jeżeli kolor oleju w skrzyni jest kremowy - to źle, albo jest przepracowany, albo zmieszany z czymś z czym nie powinien, dla pewności wymień. Ja polecam Ipona do skrzyń.
Temperatura w 1/3 skali jest temperaturą prawidłową. I jadąc tzn. nie katując na podjeździe czy mieląc w piachu/błocie ciężko będzie o wyższą temperaturę.

"Płyn chłodniczy leje sie kurka nad nią - ale ile do dać i trzeba to odpowietrzać ?" - to zdanie jest nie po polsku i nie mam pojęcia co masz na myśli.

09 sie 2016, 16:20

Kawasaki wielkie dzięki.
Z mojej strony do zamknięcia.
Odpowiedz