08 lis 2016, 10:12
Enduros70 pisze:Mogę się założyć, że żaden użytkownik tego forum nie zna pasowania swojego tłoka po szlifie.
Dlatego żeby uniknąć złego zakupu tłoka do cylindra po szlifach, polecam osobom nie ogarniającym temat, iść z cylindrem do szlifierni która sama dobierze tłok
08 lis 2016, 16:07
Nie chodziło mi o to. Dajesz tłok z cylindrem do szlifu, mówisz że chcesz 4 czy 6 setek pasowania a oni mają to w ch..u i dostajecie jak im wyjdzie.
08 lis 2016, 16:24
Enduros70 pisze:a oni mają to w ch..u
Zgadzam się.
Sebol9302, czy jak zakładałeś cylinder, to próbowałeś może z ciekawości poruszać tłokiem w cylindrze na różne strony (w jego najwyższym położeniu)?
08 lis 2016, 19:46
Co daje takie ruszanie ?
09 lis 2016, 11:35
Jedyne co możemy sprawdzić to luz na zamku pierścienia mając przy sobie szczelinomierz
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
09 lis 2016, 16:16
Enduros70 pisze:Co daje takie ruszanie ?
Jeśli ma grubo przesadzone pasowanie (za luźno), to da się odczuć, że coś jest nie tak. Widziałem kiedyś takiego artystę, co zrobił szlif na tłok o 3 rozmiary większy w porównaniu do tego co dostał. Chociaż autor tematu pewnie by to zauważył.
11 lis 2016, 17:59
Oleju używam Castrol Power Racing 2t i na docieranie leje 150 ml na 5 litrów. Szlif robiłem w Wojtala Garage. Tłok dobierali sami. Przed założeniem cylindra nowy tłok wkładałem w cylinder i nie było dużego luzu, a co do pierścieni to nie mierzyłem szczelinomierzem przed założeniem.
18 lis 2016, 14:48
Ok, poszperałem w internecie i tam mówią, że tłok w źle założonym cylindrze ociera za mocno i stąd te kreski.Do tego tłok też się ściera. Kolejną przyczyną może być przegrzewanie się cylindra po jednej stronie. Co z tym zrobisz to do Twojego wyboru. Nie wiem, jak długo pojeździsz na tym, ale pewnie krócej niż zakładałeś
20 lis 2016, 12:49
Daj zdjęcie bo to już nie działa, ale z tego co pamiętam to nie są żadne rysy tylko nagar/nie przepalona mieszanka którą przepuszczają pierścienie na zamkach. Jeździj i nie zamulaj silnika przy docieraniu.