Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
22 kwie 2016, 18:35
Witam. Wymieniałem dzisiaj cewke w mojej dt, po ściągnięciu koła zamachowego poruszyłem wałem.. I jego luz mnie zaniepokojił, może miesiąc temu robiłem kapitalny remont silnika, wymiana wszystkich łożysk, korby,tłoka, szlif itd..
Gdy ruszam wałem (góra dół) ma on luz mniej więcej (na oko) 1-2mm, czy to normalne ? Łożyska firmy koyo.
23 kwie 2016, 8:20
Nie jest normalne, tak się dzieje gdy niedoświadczona osoba bierze się za pozornie prosty remont.
23 kwie 2016, 8:39
Więc co zostało zrobione źle ?
23 kwie 2016, 8:43
Skladales silnik na cieplo? W jakim stanie było gniazdo na łożysko w karterach? Nie bylo wyrobione? I czy po skreceniu połowek silnika wal obracał się lekko czy ciezko
23 kwie 2016, 8:55
Jak dla mnie to wytarty czop wału.
23 kwie 2016, 9:34
Wał oddałem do regeneracji, kartery wymieniałem, bo właśnie było wyrobione gniazdo, w nowych łożysko "siedziało" jak powinno. A może jest to wina łożysk, bo nie kupiłem dedykowanych łożysk do dt, poszedłem do sklepu z łożyskami i tam zamówiłem, pan mi dał łożyska do silników wysokoobrotowych, bawiłem się nimi przed założeniem i miały wyczuwalny luz..
ps. niedoświadczoną osobą raczej bym się nie nazywał, bo mechaniką silników zajmuje się już ładne kilkanaście lat, ale robię to hobbistycznie, a nie zawodowo..
23 kwie 2016, 22:00
arkosw pisze: Łożyska firmy koyo.
arkosw pisze:A może jest to wina łożysk, bo nie kupiłem dedykowanych łożysk do dt, poszedłem do sklepu z łożyskami i tam zamówiłem
Czyli jakie w końcu?
arkosw pisze:mechaniką silników zajmuje się już ładne kilkanaście lat
16 lat w profilu to błąd?
24 kwie 2016, 16:51
DT kręci wysoko więc jeśli kupiłeś zwykłe łożyska to masz winowajce.
24 kwie 2016, 21:38
Łożyska firmy koyo, ale sprzedawca mówił, że mają wiekszy luz bo są do wysokoobrotowych silników.
16lat w profilu, dlatego, że to konto syna jak również dt ;)
wcześniejszy właściciel włożył zwykłe łożyska i wał stukał, teraz jest cisza..
24 kwie 2016, 21:45
Możesz podać jaki oznaczenie miały te łożyska lub cenę ?