Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.

Regulamin forum

Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Dt 125r niepokojący luz na wale

22 kwie 2016, 18:35

Witam. Wymieniałem dzisiaj cewke w mojej dt, po ściągnięciu koła zamachowego poruszyłem wałem.. I jego luz mnie zaniepokojił, może miesiąc temu robiłem kapitalny remont silnika, wymiana wszystkich łożysk, korby,tłoka, szlif itd..
Gdy ruszam wałem (góra dół) ma on luz mniej więcej (na oko) 1-2mm, czy to normalne ? Łożyska firmy koyo.

Re: Dt 125r niepokojący luz na wale

23 kwie 2016, 8:20

Nie jest normalne, tak się dzieje gdy niedoświadczona osoba bierze się za pozornie prosty remont.

23 kwie 2016, 8:39

Więc co zostało zrobione źle ?

23 kwie 2016, 8:43

Skladales silnik na cieplo? W jakim stanie było gniazdo na łożysko w karterach? Nie bylo wyrobione? I czy po skreceniu połowek silnika wal obracał się lekko czy ciezko

23 kwie 2016, 8:55

Jak dla mnie to wytarty czop wału.

23 kwie 2016, 9:34

Wał oddałem do regeneracji, kartery wymieniałem, bo właśnie było wyrobione gniazdo, w nowych łożysko "siedziało" jak powinno. A może jest to wina łożysk, bo nie kupiłem dedykowanych łożysk do dt, poszedłem do sklepu z łożyskami i tam zamówiłem, pan mi dał łożyska do silników wysokoobrotowych, bawiłem się nimi przed założeniem i miały wyczuwalny luz..

ps. niedoświadczoną osobą raczej bym się nie nazywał, bo mechaniką silników zajmuje się już ładne kilkanaście lat, ale robię to hobbistycznie, a nie zawodowo..

23 kwie 2016, 22:00

arkosw pisze: Łożyska firmy koyo.

arkosw pisze:A może jest to wina łożysk, bo nie kupiłem dedykowanych łożysk do dt, poszedłem do sklepu z łożyskami i tam zamówiłem

Czyli jakie w końcu?
arkosw pisze:mechaniką silników zajmuje się już ładne kilkanaście lat

16 lat w profilu to błąd? :)

24 kwie 2016, 16:51

DT kręci wysoko więc jeśli kupiłeś zwykłe łożyska to masz winowajce.

24 kwie 2016, 21:38

Łożyska firmy koyo, ale sprzedawca mówił, że mają wiekszy luz bo są do wysokoobrotowych silników.

16lat w profilu, dlatego, że to konto syna jak również dt ;)

wcześniejszy właściciel włożył zwykłe łożyska i wał stukał, teraz jest cisza..

24 kwie 2016, 21:45

Możesz podać jaki oznaczenie miały te łożyska lub cenę ?
Odpowiedz