Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Witam. Zmieniałem płyn i klocki w moto i urypałem odpowietrznik tzn ukręciłem śrubę . Cy jest jakiś prosty sposób odpowietrzenia hamulców bez odpowietrznika? pozdr
E tam marudzicie wszystko da się uratować. Miałem podobny problem tylko że jak kupiłem moto to nie zauważyłem że nie było odpowietrznika tylko wkręcona śruba na siłę i dziura była strasznie rozkalibrowana i gwint w zasadzie cały przeciągnięty czyli nie do uratowania a ciężko napasować wiertło żeby miało idealny kąt czyli taki jak ma odpowietrznik ale wiadomo większy. Wystarczyła chwila na necie i już było rozwiązanie jak to naprawić ( bo cena zacisku na aukcjach była zaporowa). Kupiłem zestaw do regeneracji odpowietrznika i dokładnie dopytałem jaki ma gwint itd i zamówiłem ( chyba 15 lub 20 zł już nie pamiętam). Pół godziny roboty i śmiga tylko gniazdo tego zestawu wkręciłem dodatkowo na loctite ale czerwony i trzyma jak żydowska wiara. Pozdro
ostatnio sam sobie dorobiłem na tokarce z mosiądzu redukcję z M10 na odpowietrznik M6 do tylnego zacisku i działa (w zacisku wiertłem 8.8 i gwint zwykły m10 na głębokość 12 mm.
Nie wszyscy majà dostęp do tokarki a jak już mają to nie koniecznie muszą się na niej znać. A cały wic polega na tym żeby dobrze dopasować kąt zakończenia odpowietrznika i osadzenia na niego