Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.

Regulamin forum

Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Jk ułożyć opony aby nie było bicia?

12 paź 2013, 18:35

Witam,
właśnie zmieniłem opony na kostki w DT, ranty opon posmarowałem ludwikiem żeby mogły się tam ułożyć i teraz pytanie co zrobić aby opony nie miały bicia? Po podpompowaniu trochę pompką do roweru widać że opony nie są idealnie ułożone. Macie jakieś pomysły jak te opony ułożyć? Dodam że nie są to jakieś chinole tylko używane Pirelli i Dunlop.

Re: Jk ułożyć opony aby nie było bicia?

12 paź 2013, 20:46

Pojedź na wulkanizacje, za parę groszy założą dobrze.

12 paź 2013, 20:57

Na wulkanizacji założą tak samo bo i tak nie użyją żadnej maszyny tylko ręcznie łyżkami będą nakładać, wiem z autopsji bo znajomy prowadzi wulkanizacje i ma krzywo ponakładane opony w crossie :/ Założona jest dobrze, nie da się źle założyć tylko po prostu jest nie ułożona równo z rantem.

12 paź 2013, 21:02

Miałem ten sam problem. Nabiłem ok. 2 atmosfery potem spuściłem powietrze i poruszałem oponą na boki aby się ułożyła. Felga była wcześniej nasmarowana i wskoczyło.

12 paź 2013, 21:31

Na tyle już ułożyłem, niestety nie mam kompresora ale gdy po nabiciu powietrza tak że po obciążeniu opona się nie uginała, nadal siedziało krzywo, spuściłem powietrze wzięłem śrubokręt i wyciągając delikatnie oponę jąwyrównałem, teraz jest ideał a na przodzie na jednym z rantów jest bicie ok. 0.5cm ale to jeszcze będę wyrównywał.
Odpowiedz