• Dzisiaj jest 13 maja 2025, 6:30
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT80] kilka elementów

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

kilka elementów

Postautor: Vidon » 03 mar 2014, 14:22

Witam

Pierwszy problem który chce opisać to niedziałający obrotomierz, wykręciłem linkę przy zegarach i odpaliłem moto, linka się nie kręci w ogóle nawet po dodaniu gazu, jak odkręcić drugą stronę linki co wchodzi w silnik ?

Druga sprawa to mam jakieś braki w motocyklu, po odkręceniu tego małego plastikowego dekla od strony sprzęgła, jest tam luzem linka która jest połączona z manetką gazu, jest tez tam zaklejony jakiś otwór, z resztą poniżej wklejam zdjęcie, wyczytałem że to jest od dozownika oleju, jak sprawdzić czy dozownik oleju działa ? i czego tu brakuje ?

Obrazek
Awatar użytkownika
Vidon
Donator

Motocykl: Suzuki DR 650 SE & DT 125 R

Re: kilka elementów

Postautor: Johnny » 03 mar 2014, 14:36

Jest to miejsce w którym zamontowany jest silniczek od dozownika oleju. Jeżeli podczas pracy silnika ten wałek się nie obraca to masz wymontowany tryb, który odpowiada za ruch tego wałka oraz za ruch mechanizmu od linki obrotomierza.

Jeśli jest tak jak opisałem to musisz dokupić zębatkę, jest taka plastikowa w kolorze białym/karmelowym, zdjąć dekiel sprzęgła i ją zamontować. Po tym zabiegu zacznie się kręcić linka oraz ten wałek.
NAKLEJKI FORUMOWE ZAMÓWISZ TUTAJ <-- KLIKNIJ
Awatar użytkownika
Johnny
Moderator

Motocykl: Escordzina bez dachu.
  • Strona WWW
  • Link do galerii

Postautor: Vidon » 03 mar 2014, 14:45

Po odpaleniu wałek się kręci, i prawdopodobnie dodając gazu kręci się szybciej niż na obrotach biegu jałowego.

Co za otwór jest tu zaklejony ?

Gdzie ma być zamontowana ta linka ?

Jak wymontować linkę obrotomierza ?

Kiedy wałek się kręci to znak że dozownik oleju działa ? lampka od oleju zawsze po odpaleniu mi jakąś dłuższą chwilę świeci później gaśnie, to normalne ?
Awatar użytkownika
Vidon
Donator

Postautor: sumarek » 03 mar 2014, 14:52

1. Przez otwór powinen wchodzić przewód od zbiorniczka oleju.

2. U Ciebie brakuje dozownika oleju wiec dlatego linki nie masz nigdzie zamontowanej.

3. Linke obrotomierza demontujesz odkręcając i wycigąjąc śrubę po prawej stronie tę z łbem na śrubokręt krzyżakowy.

Lampka oleju tak ma, ale u CIebie brakuje dozownika, jeżeli nie lejesz oleju do baku to lepiej nie odpalaj motoru bo zatrzesz silnik. Czy w ogóle masz zbiornik oleju, jeżeli tak to do czego podłączony jest przewód wychodzący ze zbironika??
sumarek

Motocykl: YAMAHA DT 80 LC II

Postautor: Vidon » 03 mar 2014, 16:13

Czyli ten wężyk od doły tego zbiorniczka powinien iść do tego dozownika ?
Obrazek

Ten wężyk z dołu zbiorniczka, jest połączony z otworem z góry zbiorniczka, tworzy obieg zamknięty, więc co powinno być podłączone w ten górny otwór ? jakiś filtr ?
Obrazek

Czyli na to wychodzi że mam tylko zbiorniczek na olej ale tego mechanizmu dozującego olej do paliwa brak ?
Przejeździłem może już z 20km, to możliwe bez oleju w paliwie ? lałem PB98

Dzwoniłem do poprzedniego właściciela właśnie i nadal twierdzi że ten motocykl ma dozownik oleju i że nie trzeba mu lać oleju do benzyny, z tym że on mało jeździł tym motocyklem bo kupił go od znajomego na handel.

-- 03 mar 2014, 16:19 --

Johnny pisze:Jest to miejsce w którym zamontowany jest silniczek od dozownika oleju. Jeżeli podczas pracy silnika ten wałek się nie obraca to masz wymontowany tryb, który odpowiada za ruch tego wałka oraz za ruch mechanizmu od linki obrotomierza.

Jeśli jest tak jak opisałem to musisz dokupić zębatkę, jest taka plastikowa w kolorze białym/karmelowym, zdjąć dekiel sprzęgła i ją zamontować. Po tym zabiegu zacznie się kręcić linka oraz ten wałek.

Z początku po zakupie motocykla, wskazówka prędkościomierza wykonywała ruch gdzieś jedynie do 3tyś obr. Teraz opadła na sam dół i ani drgnie.

-- 03 mar 2014, 16:26 --

Powiedzcie mi jeszcze, czy ten otwór zaznaczony na zdjęciu w którego jest wpięty wężyk, jest otworem przelewowym ? wężyk jest długi, poprowadzony jest pod siedzeniem i na drugą stronę motocykla, w końcówkę wężyka jest wkręcona śruba, w wężyku znajduje się paliwo które powoli się wydostaje ze względu na tą wkręconą śrubę, czy ten wężyk z paliwem powinien iść do silniczka dozownika ? czy po prostu jest to zbędne paliwo które nie jest wykorzystywane w gaźniku ?

Obrazek
Awatar użytkownika
Vidon
Donator

Postautor: damianksiazek9 » 03 mar 2014, 17:15

Ty lepiej nalej tego oleju do paliwa bo długo nie pojeździsz :D
Obrazek
Awatar użytkownika
damianksiazek9

Motocykl: YAMAHA DT 125R 98r.

Postautor: Johnny » 03 mar 2014, 17:53

To wkońcu wskazówka prędkościomierza czy obrotomierza ? Prędkościomierz ma swój ślimak w kole przednim.

Niebieskie paliwo ? :F to płyn chłodniczy, odłącz całkiem ogrzewanie gaźnika.
Awatar użytkownika
Johnny
Moderator

• Strona WWW
  • Link do galerii

Postautor: sumarek » 03 mar 2014, 18:13

masz tam grubo namieszane. Musisz lac olej do paliwa, bo brakuje Ci dozownika. Jeżeli ogarniasz to sam spróbój naprawić jeśli nie to daj komuś żeby Ci podłączył wszsytko jak trzeba, zamontował dozownik, wyregulował gaźnik, wyczyścił filtr powietrza. Trzeba przy tym moto troche popracować inaczej zaraz go zajeździsz i będzie remont generalny!!!
sumarek

Motocykl: YAMAHA DT 80 LC II

Postautor: Vidon » 03 mar 2014, 21:06

Johnny pisze:To wkońcu wskazówka prędkościomierza czy obrotomierza ? Prędkościomierz ma swój ślimak w kole przednim.

Niebieskie paliwo ? :F to płyn chłodniczy, odłącz całkiem ogrzewanie gaźnika.

Oj sory, obrotomierza

Jak to niebieskie paliwo ? czyli ta końcówka z wężykiem to ogrzewanie gaźnika ?
Awatar użytkownika
Vidon
Donator

Postautor: Johnny » 03 mar 2014, 21:29

W tym wężyku widać niebieski płyn, a właśnie płyn chłodniczy ma taki kolor. Paliwo ma inny kolor :)

Może linka się ukręciła lub obrotomierz się zepsuł.
Awatar użytkownika
Johnny
Moderator

• Strona WWW
  • Link do galerii

Następna

Odpowiedz

Wróć do Mechanika