• Dzisiaj jest 23 maja 2025, 5:38
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Lewe powietrze ratunku

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Lewe powietrze ratunku

Postautor: Wixser » 17 maja 2020, 19:37

Witam mam pytanie odnośnie łapania lewego powietrza. Walczę pół roku z tą moją dt :/

Czy jak jest nieszczelny zawór wydechowy to tam moto może łapać lewe powietrze?
Drugie czy pomiędzy karterami a cylindrem jak uszczelka lekko się naderwała to tam też może łapać lewe (ogólnie z jaką siłą powinny być te nakrętki dokręcone cylinder---kartery)?

Na ssaniu moto ładnie odpala pracuje na 2tyś obrotów po jakiś kilku min gaśnie. Bez ssania nie mogę ustawić mniej jak 2tyś obrotów niżej od razu gaśnie i nie da się praktycznie odpalić. Dopiero jak wrócę na ssanie odpala bez problemu. Jeszcze bez ssania jak ma 2tyś obrotów to po mocnym dodaniu gazu robi buuu. Powyżej 3 tyś przy mocnym odkręceniu buu nie ma :( Nie wiem już co robić....

Uszczelniacz wału wymieniony (prox)
Króciec, membrana itp na silikon.
Gaźnik czyszczony xxx razy (sprężarką, myjką ultradźwiękową, preparatami do czyszczenia)
Dysze 240/30
ypvs sprawny
Kompletny wydech giannelli
Wężyk dozownika wyjęty i uszczelniony
filtr nowy, nasączony
Linka gazu nowa.
Śruba składu mieszanki ze sprężyną, podkładką i oringiem
Wixser

Motocykl: Yamaha dt 125 r z 1998

Re: Lewe powietrze ratunku

Postautor: Challenger » 17 maja 2020, 19:56

z zaworu nie może łapać lewego, lewe może łapać tylko na dolocie, a na zaworze to już jest nieszczelność układu wydechowego. Nieszczelna uszczelka cylindra może powodować tą sytuację.
Obrazek
"W moim sercu jest Yamaha, na owiewce Death Proof czacha"
Awatar użytkownika
Challenger
Donator

Motocykl: DT200R WR200R IT175K

Postautor: Vidon » 17 maja 2020, 20:12

Poziom paliwa w komorze pływaka dobry ? Ewidentnie brak paliwa skoro na ssaniu jest lepiej

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Vidon
Donator

Motocykl: Suzuki DR 650 SE & DT 125 R

Postautor: cedec1 » 17 maja 2020, 21:35

załóż dyszę wolnych obrotów 32.5 według twojego opisu to ma za mało paliwa na wolnych obrotach ogólnie główną też bym zmienił ten wydech potrzebuje więcej paliwa
Nie pomagam na PW masz pytanie to pisz w wątku.Na forum nie jesteś sam wiele ludzi ma podobne problemy i lepiej dla nich jak znajdą pomoc przeszukując forum.
cedec1

Motocykl: yamaha dt 125RN 1998

Postautor: Wixser » 18 maja 2020, 10:09

Poziom paliwa. Ok 3mm pod łączeniem gaźnika. Dodam że zaworek iglicowy jest nowy.
32.5 wolnych a główną jaka dać 260?

Korzystając z okazji zapytam o linki w ypvs. Mam dwie jedna jest krótsza druga dłuższa i tak 1 mam wykręconą praktycznie na max a 2 wkręconą na max i jeszcze przydało by się mocniej bo zostaje zadzior spory przy wydechu. I teraz czy to będą lipne linki czy może je jakoś inaczej założyć? A może wystarczy ten talerz inaczej założyć (mam rąb)
Wixser

Postautor: KruKu » 18 maja 2020, 10:25

3mm pod łączeniem to sporo za mało. Spróbuj zmienić zaworek iglicowy razem z gniazdem - jeżeli to nie pomoże to znaczy, że ktoś się bawił blaszką od pływaka, której się nie rusza. Ale jeżeli już ja ktoś dotykal to po zmianie zaworka (jeśli poziom nadal będzie za mały) podegnij blaszkę.

Co do zadzioru ypvs. Możliwe że trzeba go wyjac i trochę podszlifowac

Edit. Nie zauważyłem że zmieniłeś zaworek. W takim razie pchaj łapy do blaszki od pływaka
Awatar użytkownika
KruKu
Moderator

Motocykl: DT 125

Postautor: Wixser » 18 maja 2020, 10:36

To jest nie tyle co zadzior a kawałek zaworu a regulacja już mi się skończyła :/ Która to dokładnie blaszka jest? Ogólnie to gdzie teraz dostanę dysze?
Wixser

Postautor: KruKu » 18 maja 2020, 11:24

Jak zdejmiesz pływak to podegnij lekko mocowanie zaworka, później skontroluj ile jest paliwa w komorze i podginaj aż ustawisz około 1mm NAD łączenie.

Oczywiście pomiar na wyjetym gazniku
Awatar użytkownika
KruKu
Moderator

Motocykl: DT 125

Postautor: Wixser » 18 maja 2020, 14:11

Okej zaraz będę się bawił. Czyli do każdego sprawdzenie muszę dać mu paliwo z baku. A iglicę dać na środek? Teraz mam na 4.
Ta dysza wolnych obrotów będzie dobra? https://gmoto.pl/dysza-wolnych-obrotow- ... ,2839.html a i główna https://gmoto.pl/dysza-glowna-typ-mikun ... 10405.html

Jeszcze co do tego ypvs to wygląda to tak https://imgur.com/a/Myn9W5U Jak patrzę u innych to praktycznie wszyscy mniej więcej mają równo wkręcone te śruby a u mnie jest tak :/

Dla testu chciałem jeszcze raz sprawdzić poziom paliwa i po odkręceniu śruby spustowej paliwo nie leci ciurkiem tylko robią się burzyny (paliwo na zmianę z powietrzem)

Rozebrałem gaźnik i tak to wygląda? Z tego co widzę to nikt nic nie podginał może gniazdo źle osadziłem albo coś źle założyłem? Jak podginać to w która stronę? Ogólnie to widzę że jest duży luz na tym zaworku https://imgur.com/a/v8Y5nxX
Wixser

Postautor: cedec1 » 18 maja 2020, 21:46

tak to są te dysze ale co do głównej to nie powiem ci jaką dokładnie zamówić przez internet się nie da ustawić gaźnika u mnie na 260 zalewało ale u ciebie moze być ok ja mieszkam prawie 1000 m nad poziomem morza a to też ma znaczenie najlepiej kupić pare rozmiarów
Nie pomagam na PW masz pytanie to pisz w wątku.Na forum nie jesteś sam wiele ludzi ma podobne problemy i lepiej dla nich jak znajdą pomoc przeszukując forum.
cedec1

Motocykl: yamaha dt 125RN 1998

Następna

Odpowiedz

Wróć do Mechanika