• Dzisiaj jest 18 cze 2025, 3:36
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Nie wkreca się na obroty

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Nie wkreca się na obroty

Postautor: Ubiprom » 14 wrz 2014, 10:09

Witam.

Opadają ręce wiec prośbą o pomoc.

- Moto pod koniec ubiegłego sezonu miało remont na Wossnerze itp. wszystko pięknie dotarte (nie wiem jak było przed remotem)
- doprowadziłem do porządku ypvs (był zablokowany na max otwarcie) teraz pracuje jak powinien i wyregulowany wg poradnika
- dyfuzor wybebeszony, jazda z końcowym czy bez nic nie zmienia proszę hałasu
- wymieniłem dysze na 240 i 30, gasbox rozwiercony 10 mm, guma wywalona, iglica na środku (mam wrażenie ze musze posiedzieć przy regulacji bo nie ma przejścia )
- z tego co się dowiedziałem moduł nie blokowany (napisy starte ale może to 3bn 1989 rok)

Objawy:
Moto chce jechać ale przy 8 tys. łapie mula. Regulacje ypvs nic nie zmieniają poza tym ze zmienia się "dol"

Bardzo proszę o porady co dalej. Dźwięk jaki wydaje np na 2 biegu przy 8 tys rpm. to nie odcinka tylko poprostu koniec obrotów. Sprawdzę ile kręci na luzie ale chyba więcej (jutro napisze)
"Musisz odpowiedzieć sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie. Co lubisz robić? A potem zacznij to robić."
Awatar użytkownika
Ubiprom

Motocykl: YAMAHA DT 125R 3BN

Re: Nie wkreca się na obroty

Postautor: Johnny » 14 wrz 2014, 10:58

na każdym biegu przy 8 łapie muła?
NAKLEJKI FORUMOWE ZAMÓWISZ TUTAJ <-- KLIKNIJ
Awatar użytkownika
Johnny
Moderator

Motocykl: Escordzina bez dachu.
  • Strona WWW
  • Link do galerii

Re: Nie wkreca się na obroty

Postautor: Ubiprom » 14 wrz 2014, 20:46

Tak

-- 16 wrz 2014, 6:27 --

Niby do przodu ale wciąż z tyłu mianowicie:

- po wyjęciu całkowicie filtra powietrza wkręca się dużo płynniej nawet do 9,5 k rpm na luzie WNIOSEK: kupuje nowy filtr
- gniazdo śruby od składu mieszanki ma obrobiony gwint przez co nie mogę bardziej wykręcić śruby. Nie chce tego robić na siłę bo to duraluminium i nie chce żeby pękło

Poniżej filmik z YPVS (tarcza dorabiana, zachowane wszystkie parametry orginalnej) jak również filmik z wkręcaniem się na obroty.

https://www.youtube.com/watch?v=xawSWzTncu4
https://www.youtube.com/watch?v=L2S6KTa ... e=youtu.be

Dodatkowo podesłałem zdjęcie kabli które idą do licznika. Zaczynam się zastanawiać czy nie ma tego typu blokady.
Również podsyłam zdjęcie modułu - nie idzie odczytać jaki to bo jest wytarty ale widać ile i jakie przewody wychodzą z niego. Dla przypomnienia moto z 1989 r. - podobno moduły nie były blokowane ale już zaczynam szukać wszędzie. Mam kostkę odblokowującą w domu ale chyba nie do tego.

W planach:
- sprawdzić pływak
- dać iglicę na max w górę (sprawdzę dla zaspokojenia ciekawości)
- kupić sportowy filtr (ten już się nie nadaje)
- ogarnąć obrobiony gwint z gaźniku i wyregulować dobrze skład
- naciąć dyfuzor i sprawdzić co tam słychać po poprzednim cięciu przez ostatniego właściciela
- sprawdzić kompresje
- zmienić świecę

ZDJĘCIA:

http://pokazywarka.pl/k958n9/

Dodatkowo nie wiem czy mam znaczenie ale mam założony filtr paliwa wstępny i detetka ma coś z kranikiem bo na RES dopiero dobrze leci PB.

Proszę o ewentualne podpowiedzi.
"Musisz odpowiedzieć sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie. Co lubisz robić? A potem zacznij to robić."
Awatar użytkownika
Ubiprom

Motocykl: YAMAHA DT 125R 3BN

Odpowiedz

Wróć do Mechanika