• Dzisiaj jest 19 cze 2025, 21:39
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT80] Ocena tłoka

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Ocena tłoka

Postautor: diabelek7 » 06 wrz 2015, 18:42

Witam Serdecznie możecie ocenić stan mojego tłoka i co może być powodowane tym ze tak wygląda?
Obrazek

Druga sprawa to skąd mam wiedzieć czy mam nicasil oto zdjęcie cylka z okna wydechowego XD
Obrazek

Trzecia sprawa to to że jezeli mam nagar na głowicy to mam go zeskrobać i wypolerowac na lustro czy jak postąpić w takim przypadku bo moge to zrobić przy okazji kiedy oddam cylek do szlifu.
Awatar użytkownika
diabelek7

Motocykl: Yamaha DT 80 LC2 1996
  • Link do galerii

Re: Ocena tłoka

Postautor: smileyaka » 06 wrz 2015, 19:52

Jaki lejesz olej do mieszanki i w jakiej proporcji.?
Na cylindrze widac juz lekkie zadrapania/ryski ale najlepszym rozwiązaniem byłoby gdybyś mial tlok na wierzchu i wtedy porobil zdjecia tloka i gladzi cylindra. Robisz remont bo moto jest slabsze czy poprostu z dobrego serca ze pytasz.?
Jak masz org. Cylinder to jest żeliwny ktory nadaje sie do szlifu. Mozesz sprawdzic czy magnes przyciaga w tym celu musisz niestety zdjac glowice , zdemontowac tlok ale skoro robisz remont no to po drodze masz.
Poczytaj sobie na temat cylindrow aluminiowych bys nie musiał zadawać pytania czy da rade poddac szlifowania
Awatar użytkownika
smileyaka

Motocykl: Była *Yamaha DT 80 / 115ccm Malossi
  • Link do galerii

Postautor: archangle » 06 wrz 2015, 19:54

Nicasilu raczej nie było w 80tkach
archangle

Motocykl: Dt 125

Postautor: smileyaka » 06 wrz 2015, 20:04

Wychodziły akcesoryjne cylindry pokryte nicasilem marki : Athena , polinii. Malossi zas byly żeliwne.
Awatar użytkownika
smileyaka

• Link do galerii

Postautor: diabelek7 » 06 wrz 2015, 20:18

przedtem lałem shtil teraz zaczynam lać castrola proporcje 1;50 100oleju na 5 paliwa nie wiem co właściciel lał wczesniej a remont chcę zrobić bo coś jest nie tak i mało mocy.
Awatar użytkownika
diabelek7

• Link do galerii

Postautor: smileyaka » 06 wrz 2015, 20:53

Właśnie to miałem na myśli pytając sie jaki olej lejesz. Olej z Orlenu osadza sie i powstaje nagar w duzym stopniu w porównaniu do lepszego oleju - jak ktoś twierdzi ze olej droższy nie rozni sie zbytnio i bezsensu wydac ok 40zl na niby lepszy olej to chce mi sie śmiać (najczęściej sa to sąsiedzi mechanicy którzy niestety sa bezrobotni i zapijają smutki w alkoholu lub ich ojcowie którzy twierdzą ze jak motor nie ma siły to trzeba go porzadnie przepalić bo kompresje na kopce odczuwa- kazdy napewno zna taka osobę i nieraz stosował sie do ich porad po czym żałował )
Tak samo zaolejony moze być dyfuzor , należałoby go w jakis sposob wyczyścić w srodku moze kretem do rur , moze benzyna poprostu cos w tym kierunku napewno po wyczyszczeniu nie pogorszy mu się.
Zastanow sie tylko czy chcesz sam wszystko składać czy masz odpowiednią wiedze ( nawet jeśli Ci ktos pomoże) to czy masz narzędzia czy nie lepiej oddać do jakiegoś zakładu
Awatar użytkownika
smileyaka

• Link do galerii

Postautor: diabelek7 » 07 wrz 2015, 5:29

TO rozumiem ten castror 2t jest dobry w proporcjach 1:50 a co do Dyfka to spróbuję kretem bo witać tam troszkę oleju.
Co do składania to myślę że spuszczenie płynu z chłodnicy oraz wykręcenie cylindra,głowicy oraz zdjęcie tłoka nie jest trudne :)
Ps w sumie kupno markowego oleju wychodzi dobrze nam jak i silnikowi pod względem opłacalności 100ml shtila u mnie koszt 5-6zł czyli litr kosztuje około 60zł a za 40 mogę kupić castrola i nie pieprzyć się z nagarem co 100km.
Awatar użytkownika
diabelek7

• Link do galerii

Odpowiedz

Wróć do Mechanika