Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.

Regulamin forum

Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

RN Tylny hamulec

23 kwie 2013, 18:19

Siemka.
Mam problem z tylnym hamulcem w dt,nie wiem za co mam sie zabrać już.
Wszystko wygląda tak.Wyjeżdżam z domu,tylny hebel działa ładnie, po paru przejazdach przez błoto(takie porządne) zniknął mi tylny hamulec.Naciskam na dźwignie i nic, nawet nie zwalnia.Potem jak wróciłem do domu,motor umyłem.Wziąłem sie za wyczyszczenie i wysuszenie tej całej pompy i zacisku.Zakładam i zadnej poprawy,no moze lekko zaczeło zwalniać.Zmieniłem podkładki miedziane,bo myslalem ze stare juz przepuszczaja, niestety nic to nie dało.Blaszki dogiąłem odpowiednio.Klocki chińskie,ale mają jeszcze połowe wykładziny.
Ma ktoś jakiś pomysł co dalej z tym robić?

P.S zacisku jeszcze nie rozbierałem.

Re: RN Tylny hamulec

23 kwie 2013, 19:28

Jak masz tłoczek wsadzony w zacisku ?

23 kwie 2013, 19:49

Szukaj miejsca, w którym płyn mógł uciec, bo mi to wygląda na dziurę w obwodzie.

23 kwie 2013, 20:05

Może nie odpowietrzone :F .

23 kwie 2013, 20:09

Głowa93 pisze:Jak masz tłoczek wsadzony w zacisku ?

W przednim mam tą dziurą w strone klocków, w tylnym nie ma tej dziury ;D

Lukas pisze:Szukaj miejsca, w którym płyn mógł uciec, bo mi to wygląda na dziurę w obwodzie.

ok,ok popatrze.
Dzięki :)

23 kwie 2013, 20:16

Jak w tylnym niema tej dziury w stronę klocków to odwrotnie jest tłoczek, rozbierz to i wyczyść, przysmaruj prowadniczki.

23 kwie 2013, 20:20

To tak z ciekawości zapytałem ale spoko , może coś pomoże. Tak jak lukas napisał sprawdz szczelność i może czy ten tłoczek jest cały ? Ogarnij jeszcze odpowietrznik czy masz dobrze dokręcony :D

23 kwie 2013, 21:47

Przecież już Ci pisałem co masz z tym zrobić. Rozbieranie zacisku nie jest takie straszne.

24 kwie 2013, 16:35

No to rozebrałem.
Tłoczek powinien być włożony którą stroną?
1.Obrazek
2.Obrazek

Wiem,że przez internet trudno doradzić ale udało mi sie zrobić jedno foto na którym jakoś tam widać tą gume na tłoczku - Obrazek
Do wymiany?Jak tak to ile to kosztuje?Zmieniał to już ktoś? :)

24 kwie 2013, 17:00

Płaskim do środka.
Odpowiedz