• Dzisiaj jest 17 cze 2025, 0:03
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT50] Wymiana płynu w amortyzatorach.

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Wymiana płynu w amortyzatorach.

Postautor: majzel29 » 26 lut 2014, 18:47

Witam,
Z racji, że zaczyna się sezon chciałem gruntownie przygotować moją DT do eksploatowania. Rozebrałem, wyczyściłem lagi i zamówiłem do nich nowe uszczelniacze, tylko mam problem z płynem, mianowicie nie wiem jaki wlać. Patrzyłem na te: http://www.motul.com/pl/pl/products/oils-lubricants/fork-oil-expert-medium-10w i http://www.motul.com/pl/pl/products/oils-lubricants/fork-oil-factory-line-medium-10w . Nie wiem czy wybrać ten Technosynthese, czy 100% Syntetyczny i czym one się różnią. Jeżeli ktoś proponuje coś lepszego to proszę o podzielenie się ze mną spostrzeżeniami. Drugim problemem jest to ile wlać tego płynu to lag, nigdzie nie mogłem znaleźć informacji na temat pojemności moich amortyzatorów, niektórzy mówią, że do połowy niektórzy, że "pod korek", a gdy będzie za dużo to wyleci. W tym temacie nie jestem za bardzo do przodu, więc chciałbym prosić o pomoc i wytłumaczenie co do wyboru płynu i tego ile go wlać. Dodam, że gdy je rozbierałem to z obydwu lag wyciekło mniej więcej pół szklanki-szklanka płynu, co chyba nie znaczy dobrze, poza tym na dnie lagi było widać jakby "błoto", takie grudki na ściankach. Co do działania były sprawne, nic nie przerywało. Jeszcze raz proszę o pomoc. Jest to dla mnie ważne.
majzel29

Motocykl: Yamaha DT 50X 2004r

Re: Wymiana płynu w amortyzatorach.

Postautor: Enduros70 » 27 lut 2014, 21:28

Częściej zmieniać tańszy niż rzadziej droższy.
Po złożeniu lagi do kupy, nie wkładając sprężyny ściskasz ją, zalewasz olejem prawie pod wierzch i pompujesz góra-dół, żeby olej wszędzie dotarł i się odpowietrzyła, jeśli już nic nie ubywa, nie wydaje dziwnych dźwięków bulgotania do dolewasz oleju na ściśniętej ladze, i teraz odsysasz 10-12cm oleju od krawędzi lagi. Im więcej odessiesz tym miększe będzie zawieszenie.

Wymiana korbowodów/centrowanie wałów, remonty silników, naprawa gaźników, amortyzatorów cross/enduro, mycie ultradźwiękowe, spawanie aluminium. PW

:arrow: https://www.facebook.com/MotoENDOgarage
Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

Motocykl: EXC 300
  • Link do galerii

Re: Wymiana płynu w amortyzatorach.

Postautor: majzel29 » 02 mar 2014, 19:50

Okej, wielkie dzieki za pomoc, na wlasnie taka konkretna odpowiec czekalem. Jeszcze raz wielkie dzieki.
majzel29

Motocykl: Yamaha DT 50X 2004r

Odpowiedz

Wróć do Mechanika