• Dzisiaj jest 17 cze 2025, 22:41
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Problem z YPVS i osiągami

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Problem z YPVS i osiągami

Postautor: dupczak » 28 cze 2014, 18:21

Witam, dzisiaj postanowiłem wyregulować YPVS, i złamało mi się to co jest zaznaczone na zdjęciu:Obrazek
przez to nie udało mi się idealnie wyregulować, ale jest w miarę dobrze. Gdy pojechałem zobaczyć jak to działa, to na początku byłem zadowolony. Nie muli, od 3-4 tyś. na 2 idzie równo, ale po chwili jazdy odczułem, że jest mały spadek mocy. Wydawało mi się to dziwne, bo kręci do końca, nie dostaje kopa tak jak wcześniej przy 7-8 tyś. Wyjechałem na drogę, po której jeżdżę spokojnie 120 km/h, to po tej "regulacji" jechała maksymalnie 105 km/h przy gorszym przyspieszeniu. Do 3 biegu kręci do końca, na wyższych już nie kręci wyżej jak mam 100 km/h. Do tego wydaje dziwnie odgłosy, które słychać na filmie. Już kiedyś regulowałem i było chwile dobrze, ale po tych 200-300 km. dostawał kopa przy 6-7 tyś. obrotów. Jedna linka już nie jest w najlepszym stanie :/ Podpowie mi któś, czy kolor świecy jest dobry (świeca na zdjęciu wyczyszczona). Jak ją wyciągam to jest czarna, i się zastanawiam czy odłączyć dozownik i robić samemu mieszankę. Obrazek
https://www.youtube.com/watch?v=mJayDEczs8w&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=qwHqIqIpPA4&feature=youtu.be
Awatar użytkownika
dupczak

Motocykl: Yamaha DT 125R WSK 125
  • Link do galerii

Re: Problem z YPVS i osiągami

Postautor: paolo9779 » 28 cze 2014, 19:00

Linke ci moge dorobić nową napinacz linki musisz zmienić, poszukać takiego tylko żeby linke móc włożyć jak już bedzie gotowa cos takiego jak napinacz linki sprzęgła przy klamce albo mozesz kupić napinacz tylko z otworem w środku bądź zarobić sam wysłać do mnie i dorobię ci linke a napinacz bedzie na niej.
↓↓Linki zaworu wydechowego ypvs różne modele NOWE TANIO↓↓
http://yamahadt.net/linki-zaworu-ypvs-yamaha-dt-125-r-re-sm-x-tdr-tzr-aktualne-t3090.html
↓↓Dekielki, pokrywki prawe zaworu wydechowego ypvs NOWE↓↓
http://yamahadt.net/dekielek-pokrywka-zaworu-wydechowego-yamaha-dt-prawa-strona-t8410.html
->->->Plus zapraszam do swoich galerii :)<-<-<-
Awatar użytkownika
paolo9779
V.I.P

Motocykl: Yamaha DT 125 amfibia hybryda na baterie słoneczne napędzane wiatrem
  • Link do galerii

Postautor: dupczak » 29 cze 2014, 13:28

To by była wina tego zaworu? Ale jak robiłem self test to działał normalnie. Od tego uszkodzenia jeszcze się strasznie grzeje i wydaje te dziwne dźwięki.
Awatar użytkownika
dupczak

• Link do galerii

Postautor: dupczak » 10 lip 2014, 8:50

Ściągnąłem silniczek od YPVS i zostawiłem zawór w pozycji otwartej i teraz mi go zalewa. Wyczyściłem gaźnik, założyłem pochodził na 4 tyś. obrotów, gdy mu zmniejszyłem obroty to, po dodaniu gazu było takie muuu i nie wkręcił się tylko zgasł. To normalne, że po wyjęciu silniczka go zalewa?
Awatar użytkownika
dupczak

• Link do galerii

Postautor: Enduros70 » 10 lip 2014, 9:39

Nie.

Wymiana korbowodów/centrowanie wałów, remonty silników, naprawa gaźników, amortyzatorów cross/enduro, mycie ultradźwiękowe, spawanie aluminium. PW

:arrow: https://www.facebook.com/MotoENDOgarage
Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

Motocykl: EXC 300
  • Link do galerii

Postautor: dupczak » 16 lip 2014, 21:07

Czy po ściągnięciu silniczka YPVS i ustawienia w pozycji otwartej DT-ka powinna mieć taki sam V-max jak z sprawnym zaworem? (Mam jeszcze jedno pytanie, ale to chyba nie ten dział i nie chce zakładać nowego tematu) Zgubiłem dzisiaj końcówkę wydechu, i się zastanawiam czy kupować oryginalną (oryginalne są blokowane), czy kupić jakąś od YZ, co się bardziej opłaca? I czy będzie dużo roboty żeby inną końcówkę zamontować?
Awatar użytkownika
dupczak

• Link do galerii

Postautor: cedec1 » 16 lip 2014, 23:17

zgubiłeś ?? a co to moneta 2 zł nie rozumiem
od yz strasznie huku narobisz
Nie pomagam na PW masz pytanie to pisz w wątku.Na forum nie jesteś sam wiele ludzi ma podobne problemy i lepiej dla nich jak znajdą pomoc przeszukując forum.
cedec1

Motocykl: yamaha dt 125RN 1998

Postautor: dupczak » 17 lip 2014, 9:52

Wczoraj zgubiłem, ale dzisiaj już znalazłem :) teraz tylko zostają 2 pytania: zawór wydechowy pozostawiony cały czas w pozycji otwartej, powinien mieć normalny v-max, tzn. jak z sprawnym (ruszającym się zaworem)? I czy 2 malutkie dziurki w końcówce mają wpływ na osiągi?
Awatar użytkownika
dupczak

• Link do galerii

Postautor: cedec1 » 17 lip 2014, 14:06

nie mają
Nie pomagam na PW masz pytanie to pisz w wątku.Na forum nie jesteś sam wiele ludzi ma podobne problemy i lepiej dla nich jak znajdą pomoc przeszukując forum.
cedec1

Motocykl: yamaha dt 125RN 1998

Postautor: jakub111 » 17 lip 2014, 14:54

jak na 6 bez zaworu dokrecisz do maksa obrotow to taki sam v-max, proste.
Awatar użytkownika
jakub111
Moderator

Motocykl: DT125R, SR500, S51
  • Link do galerii

Odpowiedz

Wróć do Mechanika