Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Witam. Mam problem ponieważ wywala mi wodę z chłodnicy tą rurką od nadmiaru, uszczelka pod głowicą jest dobra. Czy to może wina złego korka ? Bo mam od tzr 50, i z tego co widzę to jest to identyczny Czytałem też że można jakoś udrożnić chłodnicę jakimiś specyfikami i wgl
Spuść płyn i odłącz najpierw wąż od chłodnicy lub tej poziomej rurki co idzie w stronę pompy, wkręć śrubkę spustową i dmuchnij w wąż. Sprawdzisz sobie w ten sposób drożność układu. Jak coś będzie nie tego, to wtedy bierz się za udrożnianie.
Korek o ile jest identycznej budowy i zamyka prawidłowo wlew, może mieć zbyt małą siłę docisku sprężyny i ciśnienie rozszerzającego się od temperatury chłodziwa, unosi go przy nawet niewielkim wzroście. Efekt końcowy oczywiście jest taki, że w chłodnicy są braki, a zbiornik przelewowy jest pełny. Jeśli korek jest prawidłowy (oryginalny od Twojej chłodnicy) i sprawny, a dochodzić będzie do identycznego wyrzutu chłodziwa, to niestety uszczelka.