Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.

Regulamin forum

Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

prośba o rozpoznanie silnika

09 sie 2014, 12:45

Witam,

Na wstępie chciałem się przywitać gdyż jest to mój pierwszy post. Kupiłem niedawno przeszczep yamahe dt 80 z silnikiem rzekomo 125 tylko nie wiem co to za silnik i tu chciałbym was prosić o pomoc.

Oznaczenia jakie udało mi się odczytac na cylindrze i pokrywie to 10v00 123cm i 550 oil .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponoć nie ma wyjścia na obrotomierz.

-- 09 sie 2014, 18:36 --

poszperalem poszukalem i wszlo mi ze to moze byc silnik z dt 125 lc czyli raczej wiekowa jednostka

Re: prośba o rozpoznanie silnika

09 sie 2014, 23:07

silnik pochodzi z yamahy DT lc produkowanej w latach 1982-1984 troche stara technologia ale daje rady mam taką w garażu na allegro dostaniesz do niej wszystko oprócz simeringów na wał i łożysk na wał z tłokiem nie ma problemu nawet wossner produkuje do niej tłoki jeden z lepszych silników zawsze mnie do domu dowiozła :) a i gaźnik masz nie orginalny dolorto a powinna mieć mikuni

10 sie 2014, 8:51

O dzięki wielkie. Jak z mocą tego silnika bo w tej mojej padlinie miernie to lata, jedzie 80 i mocy ma niewiele w porównaniu do dt 2001 kolegi.

Układ wdechowy napewno pozostal z 80'tki. Więc dyfuzor jest chyba zbyt mały.

Jeśli chodzi o gaźnik to rozumiem, że taki zestaw naprawczy jest dedykowany do mikuni i raczej do tego dellorto nie będzie pasował ?

http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-gazn ... 10711.html

Obrazek

10 sie 2014, 9:36

moja idzie około 110 i na płaskich mało wymagających od zawieszenia odcinkach dróg nie dużo odstaje od młodszej siostry ;) DT r
dyfuzor musisz zmienić bo na tym z 80 nie będzie to jeździć a co do gaźnika to to zczytaj oznaczenie i na larsonie są do niego części

10 sie 2014, 10:24

dobrze wiedzieć dzięki. Gdzie w takim razie szukac simmeringow i lożsk? w reichu?

10 sie 2014, 13:36

albo serwis yamaha co będzie bardzo drogo kosztowało podkreślam BARDZO albo ebay
z łożyskami na wał nie będzie jeszcze takiego strasznego problemu w sklepie metalowym dobiorą zamiennik z luzem c3 bez problemu a co do simeringów to kiedyś na allegro gość sprzedawał simeringi do dt 125 r a w aukcji miał napisane że posiada jeszcze do starszych wersji
ja osobiście zamawiałem z włoskiego ebay'a

10 sie 2014, 21:09

Mam problem z tym wydechem, jak to z tym jest? Mogę założyć jakikolwiek dyfuzor od 125cc, znalazlem np od yz 125 lub od ktma sx 125. Będzie to pasować ?

10 sie 2014, 21:22

Nie, nie będzie, dyfuzory są "strojone" pod dany silnik. Szukaj wydechu do DT 125 LC.

10 sie 2014, 21:37

A cos z atheny, giannelli cos się dobierze cz to wszystko do nowszych silników?

10 sie 2014, 21:53

Do nowszych. Choć chyba jest jakiś Giannelli do LC, ale to tylko na ebay'u.
Odpowiedz