Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Żeby nie haczył o tłok przy przekręcaniu, będziesz miał zrobione szlif, włożysz tłok i zobaczysz o co chodzi. Jak jesteś takim laikiem to może warto oddać to do sprawdzonego mechanika ?
Sprawdziłem luzy na korbie, nie posiada żadnych luzów góra - dół, jest lekki luz na boki. Na korbie było tylko oznaczenie z lewej strony silnika " 2RH " czy to jest oryginalna korba ? Może ktoś cośpowiedzieć na ten temat. ? Niestety ale na tłoku też nie ma żadnych oznaczeń... więc też nie mam pojęcia co to za tłok... Zmierzyłem średnicę cylindra suwmiarką i wyszło mi 56. Mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat tego wszystkiego ? Na ile teraz powinienem zrobić szlif i jaki tłok podpasować. Z góry dzięki za waszą pomoc i odpowiedzi.
http://pokazywarka.pl/od79kj/ - Zdjęcia tłoka i cylindra. Możecie powiedzieć co to za tłok ? Nie ma na nim żadnej nazwy, wymiaru tylko od spodu jest napisane " 3MB00", " S " , " ART ", " 2 ''. Możecie też coś powiedzieć na temat cylindra ? Sorki pomyliłem się z tym pomiarem, dokładny pomiar to : 55,6 Na ile powinienem zrobić szlif i jaki tłok dobrać ?
Cylinder mierzy się średnicówką mikrometryczna z dokładności do 2 miejsc po przecinku i w 3 miejscach a nie tak jak u ciebie zmierzone chyba suwmiarką. Najpierw pomierz dokładnie cylinder wtedy się dobierze tłok.
Maleś, przy tulei to i suwmiarka starcza, bo szlify co 0,25 są. Co do tego cylindra to trochę dziwna sprawa, bo w DT nominał jest 56,00 i się z czasem powiększa. W twoim przypadku była pewnie wstawiana nowa tuleja, a sam tłok za wiele nie pojeździł, gdyż widać jeszcze ślady po honowaniu na gładzi. Jeśli faktycznie rozmiar jest 55,6 to tłok 56,00 załatwił by sprawę.
OK, w idę oddać cylinder do zakładu w którym zajmują się szlifowaniem cylindrów. Znam już wszystkie wymiary Meteorów, gościu na miejscu mi jeszcze wszystko pomierzy i się ustali pod jaki tłok będzie się robić szlif. ( Swoją drogą pytałem o cenę, gość mi powiedział 80zł. za szlif, ale firma ma dobrą renomę, na rynku od 1946r. ). Zamówiłem też już te uszczelki trójwarstwowe które mi polecił Enduros i łożysko główki korbowodu. A wie ktoś z was co to jest za tłok ? Dziwna sprawa z tym tłokiem... Tylko moglibyście mi jeszcze napisać o co chodzi z tym zaworem ? Nie chciałbym tego zrobić źle. Pozdrawiam.
Tłok jest oryginalny. Zawór szlifujesz, żeby nie wystawał do wnętrza tulei, bo zahaczy o tłok, jeśli jest już po kilku szlifach, lecz w Twoim przypadku jest nominalny rozmiar tłoka przez co zawór pewnie nie będzie podlegał szlifowaniu.. Przecież to dziecko zrozumie.
Mała aktualizacja, oddałem cylinder do szlifu , gościu pomierzył i powiedział mi abym zamówił tłok 56,5. Tłok już przyszedł, przyszły też uszczelki i nowe łożysko główki korbowodu, cylinder będzie do odebrania na początku przyszłego tygodnia
Teraz jeszcze kilka takich pytań... 1. Czy będę musiał od nowa regulować gaźnik ? ( przed awarią był wyregulowany idealnie ) jeśli tak to czy znajdę tu na forum jak to zrobić gdy motocykl jest po remoncie. 2. Co do docierania... słyszałem, że dobrym poradnikiem jest " Docieranie wg Łynia " ale niestety forum na którym było umieszczone już nie działa Czy znacie może jakiś inny poradnik jak powinienem docierać motocykl po remoncie ?