Tuning optyczny i mechaniczny. Pytania o części seryjne i płyny.
Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
20 mar 2015, 13:10
Może dziwnie to zabrzmi ale chcę zrobić turbinkę do mojej yamaszki i chcę zapytać kogoś kto się na tym zna czy to zadziała?
Link do filmiku
https://www.youtube.com/watch?v=Oxj_OAb5bqkMam yamahe dt lc z zaworem wydechowym yvps ogarnięci wiedzą jak on działa.
I ja mam plan żeby przez tranzystor połączyć się równolegle do zaworu wydechowego wiatraczkiem który będzie sztywno zamocowany w rurce pcv pomiędzy airboxem a gaźnikiem oczywiście guma która wychodzi oryginalnie z airboxa zostanie tam gdzie była żeby wszystko było szczelnie zamknięte tylko ją troszkę przerobie.
To tak krótko opisałem bez szczegółów wiatraczek dopasuje ale ogólny zamysł jest taki żeby wiatraczek działał tylko wtedy gdy otrzyma impuls od zaworu wydechowego przez tranzystor przy wyższych obrotach wtłoczy trochę więcej powietrza przez co będzie większy kop i spalanie wiadomo. Jedyną przeszkodą może być membrana ale myślę że przy rozwarciu się płytek też więcej powietrza się wtłoczy. I jeszcze chciałbym powiedzieć że jak ktoś chce pisać że jego kolega ma ktma czy suzuki i ma 40 koni to mam to w dupie i proszę nie zawracać mi dupy takimi odpowiedziami bo ja to doskonale wiem że są mocniejsze lepsze motocykle tylko ja zakochałem się w tym dwudziesto paroletnim złomie
20 mar 2015, 22:07
Wszystko Ok, ale z tego co piszesz chcesz zamontować niby turbo na dolocie elektryczne ( taki jakby wentylator), a w linku jest turbosprężarka wirnikowa zasilana ciśnieniem spalin. Wątpię aby cokolwiek to dało, ale możesz spróbować.
Lepszy efekt uzyskał byś zmianą wydechu z lepszym strojeniem i do tego jakiś gaźnik 32mm.
21 mar 2015, 16:43
I tak może dostać za dużo powietrza i ją zdusi.
22 mar 2015, 21:48
tak tak

wiem o co chodzi z tym co jest na filmiku spaliny napędzają turbinke z jednej strony która jednocześnie napędza wiatraczek(mechanizm) który spręża powietrze do cylka w skrócie .Powiem tak załóżmy mój motor pali 10 litrów na 100km przy hardkorowej jeździe i już więcej nie spali bo gaźnik(dysza) da 10l benzyny i pobierze tyle powietrza żeby te 10 l spalić (zrobić odpowiednią mieszankę).Ja chcę zwiększyć spalanie do 14l ale tym wentylatorkiem muszę zwiększyć wlot powietrza żeby mógł przepalić te 14 litrów.Wiadomo że przy tym samym spalaniu nie zwiększy się mocy motocykla jedynie poprzez zmianę zębatek. mam nadzieje że wiecie do czego dążę i o co mi chodzi bo to działa tak w samochodach że przy wyższych obrotach turbina się włącza. To samo chcę tu zrobić tak eksperymentalnie a samej turbiny jako takiej nie bo będzie to co pisze daw8 na wolnych będzie się dysił i jeszcze problem ze wskoczeniem na obroty.
24 mar 2015, 15:28
Lepiej gaźnik inny, większy.
04 kwie 2015, 21:05
Pokombinuje z portingiem +flow , modyfikacją dyfuzora,lekkie zwiększenie sprężania bez turbinki powinno być git zresztą czołowe marki jak ktm dawno by to zastosowali jakby miało to sens
04 kwie 2015, 23:35
Gardziel gaźnika i kolektor ssący ma określoną przepustowość powietrza. Wiatraczek nic nie da, musi być ciśnienie aby wtłoczyć go do komory spalania większą ilość powietrza przez taką samą średnice gardziela. Praw fizyki nie oszukasz. Równie dobrze, żeby uzyskać podobne efekty jak przy zwiększonym ciśnieniu, możemy obniżyć temperaturę powietrza.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2015, 8:02 przez
żuczek, łącznie zmieniany 1 raz
Powód: praw słownika też nie oszukasz...
09 kwie 2015, 19:43
Zgadza się fizyki nie oszukasz.