• Dzisiaj jest 19 cze 2025, 0:24
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Płyn chłodniczy!

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Płyn chłodniczy!

Postautor: Dannios » 22 kwie 2015, 16:30

Siema!
Parę dni temu stałem się posiadaczem Yamahy DT 125x 2006r., sprawdzając dzisiaj stan płynu chłodniczego, zajrzałem do zbiorniczka wyrównawczego, a tam na dnie trochę brązowej mazi oraz sam płyn jest koloru brązowego (takiego jak RDZA).
Jako pierwszą myśl, przyszło mi do głowy, że ktoś zalał zwykłą wodą i mam trochę rdzy, ale czytając różne fora widzę, że może mi gdzieś przeciekać olej przekładniowy. Tutaj nasuwa się moje pytanie, co o tym sądzicie?
Na dniach mam wymieniać właśnie olej przekładniowy, więc może tam coś jestem w stanie zauważyć?

Proszę o poradę co powinienem w tej sytuacji zrobić/sprawdzić? Mam tylko nadzieję, że to nie uszczelka głowicy, ani pompy płynu ;/

Z góry wieeelkie dzięki!
Pozdrawiam!

PS: Mogę tak na razie jeździć? Motorek zachowuję się idealnie nie widzę, żadnych problemów :)
Awatar użytkownika
Dannios

Motocykl: Yamaha DT 125x 06r.

Re: Płyn chłodniczy!

Postautor: Johnny » 22 kwie 2015, 16:56

Możesz jeździć ale należy to zrobić. Jak spuścisz olej i zauważysz że ma szary kolor lub zauważysz w nim płyn chłodniczy to oznacza to, że poszedł uszczelniacz pompy wody i należy go wymienić - olej z płynem chłodniczym nie ma pełnych swoich właściwości.

Uszczelka pod głowicą nie ma z tym nic wspólnego, że masz brązowy osad. Z pewnością w układzie była woda, przez którą uszczelniacz pompy wody mógł sparcieć i puszcza. Należy układ dobrze przepłukać oraz zalać płynem lub koncentratem.
NAKLEJKI FORUMOWE ZAMÓWISZ TUTAJ <-- KLIKNIJ
Awatar użytkownika
Johnny
Moderator

Motocykl: Escordzina bez dachu.
  • Strona WWW
  • Link do galerii

Postautor: Dannios » 22 kwie 2015, 18:44

Okej, czyli jak spuszczę olej to zobaczyć czy nie widać w nim wody/płynu, jeśli nie to spoko tylko wypłukac układ i zalać płynem. A jeśli jednak będzie to pomalutku zabierać się do wymiany uszczelniacza?

A przy przepłukiwaniu, to mam to zrobić tak? :
- Spuścić stary płyn
-Zalać wodą
- Odpalić na pare minut silnik
-Zlać wodę
I powtórzyć, aż będzie czysta. Wtedy zalać płynem chłodniczym, dobrze to rozumiem :)?
Awatar użytkownika
Dannios

Motocykl: Yamaha DT 125x 06r.

Postautor: Johnny » 22 kwie 2015, 20:36

Jest specjalny preparat do usuwania nalotu rdzy z układ chłodzenia. Poczytaj w Internecie.
NAKLEJKI FORUMOWE ZAMÓWISZ TUTAJ <-- KLIKNIJ
Awatar użytkownika
Johnny
Moderator

Motocykl: Escordzina bez dachu.
  • Strona WWW
  • Link do galerii

Odpowiedz

Wróć do Mechanika