• Dzisiaj jest 19 cze 2025, 6:21
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

Rozrusznik nie obraca magneta

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Rozrusznik nie obraca magneta

Postautor: jamaszka » 22 maja 2015, 9:35

Kupiłem nowy zestaw sprzęgła jednokierunkowego na magneto - tulejki, sprężynki, wałeczki. Założyłem i nadal nie kręci magneta. Sprzęgiełko dobrze zakleszcza tą zębatkę z tyłu magneta (zakleszcza w jedną stronę, puszcza wolno w 2). Ale jak to zakładam na wał, to rozrusznik kręci tą zębatką z tyłu bez najmniejszych oporów. Dodam, że odtłuściłem benzyną ekstrakcyjną całe sprzęgiełko a rozrusznik obraca tą największą zębatką w lewą stronę ale bez oporów. Najśmieszniejsze jest to, że jak wyjmę tą zębatkę tylną i magneto to przy obracaniu ręką w lewo ani drgnie (czyli wałki kleszczą tą zębatkę) a po montażu całości na wał jest całkiem inaczej.

-- 22 maja 2015, 11:04 --

Awatar użytkownika
jamaszka
Zbanowany

Motocykl: Yamaha tdr 125

Re: Rozrusznik nie obraca magneta

Postautor: Enduros70 » 23 maja 2015, 9:20

Na pewno magneto dobrze zachodzi na ten duży tryb z tył ? Nie jest tak, że nie wskoczyło na miejsce i opiera się o tą bieżnię rolek ?

Wymiana korbowodów/centrowanie wałów, remonty silników, naprawa gaźników, amortyzatorów cross/enduro, mycie ultradźwiękowe, spawanie aluminium. PW

:arrow: https://www.facebook.com/MotoENDOgarage
Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

Motocykl: EXC 300
  • Link do galerii

Postautor: jamaszka » 23 maja 2015, 11:06

Jak założę całość to jest lekki luz pomiędzy magnetem a tą zębatką. U was była jakaś podkładka na tej większej zębatce ? Czy tylko te dwie na tej mniejszej. Według katalogu częsci tam nie ma podkładek na tej zębatce większej za magnetem. Tylko skąd ten niewielki luz. Czy to tak ma być ? Może u mnie się starła bieżnia na tej zębatce o które ślizgają się wałki albo z tyłu zębatki wytarła się ta część która dochodzi do ścianki (i stąd ten luz?). A magneto to na silę zakręcacie ja tylko dociągam tą nakrętką dość mocno.
Awatar użytkownika
jamaszka
Zbanowany

Postautor: Enduros70 » 24 maja 2015, 10:35

Magneto ma być skręcona na 70Nm, to jest bardzo mocno.

Wymiana korbowodów/centrowanie wałów, remonty silników, naprawa gaźników, amortyzatorów cross/enduro, mycie ultradźwiękowe, spawanie aluminium. PW

Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

• Link do galerii

Postautor: jamaszka » 25 maja 2015, 17:43

Tak tylko, że ja mam magneto odwrócone ta ścianka magneta jest od strony ściany silnika i nie mam wcięcia na klucz plaski na tulejce magneta żeby przyblokować je jak dokręcam tą nakrętką. Ten mechanizm sprzęgła rozrusznika nie idzie szczerze pojąć na logikę bo po wyjęciu i spasowaniu tej zębatki z magnetem i obracaniu ręką to ani drgnie a jak złoże do kupy wszystko to bez oporów najmniejszych obraca tym kołem zębatym ślizgając się. Ja te magneto i tak blokuje tym ściągaczem i wtedy dokręcam nakrętką. Póki co żadne te rozwiązania nie przyniosły skutku. :(
Awatar użytkownika
jamaszka
Zbanowany

Postautor: Enduros70 » 25 maja 2015, 18:39

Coś źle składasz lub magneto nie dochodzi skoro w rękach blokuje. To że magneto jest odwrócone nie oznacza, że nie da się zablokować.

-- 25 maja 2015, 19:39 --

Coś źle składasz lub magneto nie dochodzi skoro w rękach blokuje. To że magneto jest odwrócone nie oznacza, że nie da się zablokować.

Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

• Link do galerii

Postautor: jamaszka » 27 maja 2015, 12:48

Ok rozwiązałem problem :F . Powodem była zmiana polaryzacji na rozruszniku. Optycznie widziałem że rozrusznik kręcił w lewo ale w rzeczywistości było inaczej :P . Odwróciłem obudowę rozrusznika o 180 stopni i wszystko działa jak należy. Temat zamknięty.
Awatar użytkownika
jamaszka
Zbanowany

Odpowiedz

Wróć do Mechanika