• Dzisiaj jest 20 cze 2025, 15:57
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT80] Obroty

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Obroty

Postautor: Huwei » 26 lut 2016, 21:51

Witam.Mam problem z obrotami na luzie moja DT 80 1983r wkręca się tylko na 7,5 tys obrotów.Co może być tego przyczyną??
Huwei

Motocykl: Yamaha dt 80

Re: Obroty

Postautor: smileyaka » 28 lut 2016, 0:37

Na luzie 7,5 a na biegu podczas jazdy tez 7,5 ?
Jak zachowuje sie motor po wkreceniu sie do tych 7,5 ? Dochodzi do tzw "odcinki" ?.
Nie wiem jak w przypadku DT z tego rocznika ale sprawdź może posiada jakieś blokady (moduł , dyfuzor , końcówka). Warto też sprawdzić przełożenie , zmierzyć kompresje chodź twój problem nie wygladą na to tylko bardziej na jakaś blokadę modułu / dyfuzora
Awatar użytkownika
smileyaka

Motocykl: Była *Yamaha DT 80 / 115ccm Malossi
  • Link do galerii

Postautor: Huwei » 28 lut 2016, 0:51

Nie ma odcinki.A czy moze być możliwość tego że iglicą jest za nisko??
Huwei

Postautor: smileyaka » 28 lut 2016, 4:17

Powinno być widoczne gołym okiem co sie dzieje z twoim motocyklem gdy próbujesz go wkręcić.
Iglicą opuszczona niżej powoduje wzbogacenie mieszanki a zapięcie wyżej zuboży. Teraz tylko musisz stwierdzić brakuje jej paliwa czy ma go za dużo.

Może na ssaniu będzie jechał lepiej sprawdź.

Podsumowując gaźnik rozebrać wyczyścić oraz przedmuchac spręzonym powietrzem. Ustawić poziom paliwa oraz położenie iglicy jak będzie lepiej to pójść w tym kierunku jak regulacja na tysiąc sposobów nic nie da trzeba pózniej myślec ( zerknąć czy końcówka nie ma blokady itd. )

-- 28 lut 2016, 4:32 --

Ps.
Z drugiej strony nie patrząc jest to motorek starszej generacji , ma on swoje lata a wtedy podczas ich produkcji podejrzewam nie patrzyli zbytnio na moc tych motorków. Dla przykładu cytat z pewnego artykułu ;

"Kolejną ciekawą sprawą jest fakt, że ten silnik wcale nie potrzebuje wysokich obrotów. Przeciwnie - maszyna bardzo dobrze ciągnie od dołu, a maksymalnie kręci się do zaledwie 8 tysięcy obrotów na minutę. To właśnie w dolnym zakresie „detetka" czuje się najlepiej, co niekoniecznie sprzyja ostrej jeździe, ale z drugiej strony ten motocykl nie jest stworzony do ostrej jazdy."

A oto link do tego artykułu ; http://www.scigacz.pl/Yamaha,DT,80,89,8 ... ,2158.html
Awatar użytkownika
smileyaka

• Link do galerii

Postautor: Huwei » 28 lut 2016, 10:11

Gaźnik był niedawno czyszczony.A da się jakoś posprawdzać dyfuzor i tą końcówkę bez rozcinania dyfuzora itp??Ale właśnie on nawet śmiga ma kopa i się ładnie rozpędza lecz obroty dochodzą do 7,5 tys.
Huwei

Postautor: smileyaka » 28 lut 2016, 11:27

A jaką ty masz wersje mx czy już lc ? Oraz jaki vmax.
Sprawdzić napewno można wagowo np końcówka może być cięższa. Możesz też wytężyć wzrok i sprawdzić czy końcówka to pełen przelot , w środku powinna być rurka z masą dziurek i "otulona" wata wygluszajacą. Pozatym możesz sprawdzić wkładając jakiś drut grubszy czy jest swobodny przepływ czy nie ma gdzieś jakieś blaszki albo poświęć telefonem i popatrz może coś zobaczysz. A co do dyfuzora na forum kiedyś zalecali włożyć do środka jakaś mała kulkę np od łożyska i sprawdzić czy w środku czy przy tym zwężeniu przy kolanku kulka będzie swobodnie po ściance dyfuzora sie przemieszczać czy gdzieś sie zablokuje. Sprawdź moduł czy był już rozbierany czy fabrycznie złożony. Jak chcesz bawić sie w odblokowanie detki to pierw dyf i końcówkę sprawdź z modułem sam bym nie ryzykował cieżko jest go dokupić chyba ze znajdziesz oryginalny odblokowany to kup.
Awatar użytkownika
smileyaka

• Link do galerii

Postautor: Huwei » 28 lut 2016, 14:27

Powiem ci że moduł łatwo znaleźć na allegro tylko że chiński.Moduł kupilem lecz nwm czy jest zablokowany czy nie.MX czy LC nie wiem a jak to sprawdzić??Jak coś to mam dyfuzor i końcówkę Gianelli.Sprawdziłem dyfuzor i końcówkę i okazało się że odblokowane
Huwei

Postautor: smileyaka » 28 lut 2016, 18:26

Chłodzony powietrzem czy cieczą ?. Może jakieś zdjęcie motoru ułatwi sprawę. Mx z przodu ma bęben hamulcowy a lc tarczowy. Jak masz gianelli to nie posiada on blokad. Moduł kupiony identyczny jak stary czy jakiś inny? Jeśli posiadasz moduł od innego może to nie chodzić a chińskich podróbek nie zakładaj bo tez prawdopodobnie nie będzie chodzić chociaż jak chcesz to kup od jakiegoś skutera np yamaha yog czy jakoś tak ma podobny może bd chodzić ale nie zapewniam Cię.

Moduł jak jest zablokowany to są objawy podobne do twoich czyli nie przekracza pewnych obrotów.

Musimy tylko dojść do tego co to za model jaki masz moduł. Osobiście nie odblokowywałem modułu w DT bo miałem już odblokowany i nie podjąłbym sie takiego zabiegu bo łatwo coś spierniczyc, na forum jest użytkownik który produkuje moduły zgłos sie do niego za pewna opłata "wyprodukuje" Ci moduł do twojego modelu, znajdziesz go w dziale giełda ogłaszał sie kiedyś.
Awatar użytkownika
smileyaka

• Link do galerii

Postautor: Huwei » 28 lut 2016, 20:07

No nie wiem ale raczej nie MX tylko lc1 bo z przodu jest bęben i z tyłu też.Moduł kupiłem chiński na allegro możliwe że jakk mowiles od jakiegoś skutera.Znalazłem też odblokowanie chińskie.Jest napisane odblokowany moduł pasuje do Yamahy Jog i innych skuterów więc myślę że będzie się nadawał jak myślisz??Sprawdziłem blokad na końcówce i dyfuzorze nie ma.Chłodzony cieczą.
Huwei

Postautor: smileyaka » 28 lut 2016, 21:58

No i mamy prawdopodobnie winowajce twojego problemu ; moduł zapłonowy od skutera ;)
Może on nie pozwalać wkręcać sie wyżej , nie zostało Ci nic innego jak z tym żyć bo znalezienie modułu do tego rocznika może być ciężkie. Jeszcze jakbyś mógł wrzucić zdjęcie twojego motoru to powiedział bym Ci co masz dokładnie za model , na przyszłość byś wiedział.
Awatar użytkownika
smileyaka

• Link do galerii

Następna

Odpowiedz

Wróć do Mechanika