• Dzisiaj jest 20 cze 2025, 14:06
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT80] Yamaha dt 80 problem z wyregulowaniem

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Yamaha dt 80 problem z wyregulowaniem

Postautor: Smyrdi » 24 lut 2016, 19:50

Witam serdecznie jestem nowy na forum i to początek mój z motorkami :)
Dostałem od kumpla Yamahe dt 80 lc2 92rok, motor pali elegancko na pych kopka nie chodzi (czytałem norma z kopkami) chodzi o to że gaźnik wyczyściłem poskładałem ale nie chce chodzić normalnie na niskich obrotach:) przy regulacji zszedłem na 3500 obr/min ale normalnie chodzi tylko przy min 4000 obr/min. Kompresji jeszcze nie sprawdziłem dopiero kupie w Marcu manometr.
Silnik "podobno po remoncie". jeździ dobrze moim zdaniem jak na 80ccm ale tylko na wysokich obrotach z niższych musi sie wkrecic pomału dopiero idzie "jak wściekła" :P
Smyrdi

Motocykl: Yamaha dt80

Re: Yamaha dt 80 problem z wyregulowaniem

Postautor: Vidon » 24 lut 2016, 21:06

Tak jak mi doradzali, sprawdź poziom paliwa w komorze pływakowej, iglica ma być na drugim ząbku od dołu, akumulator sprawny ?

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Vidon
Donator

Motocykl: Suzuki DR 650 SE & DT 125 R

Postautor: Smyrdi » 27 lut 2016, 17:03

jeśli chodzi o Elektrykę to tu muszę wszystko przejrzeć ;) aku pewnie nowy trzeba kupić;)
jeśli chodzi o iglice jeżeli jest na środku to pali i chodzi (przedział chyba pięć wcięć jak dobrze pamiętam )
a jeśli o komore pływakową to muszę sprawdzić bo czasem przelewa sie z gaźnika jak stoi z odkręconym kranikiem
Smyrdi

Postautor: smileyaka » 27 lut 2016, 23:24

Akumulator nie ma nic wspólnego z twoim modelem DT , w tytule masz DT 80 i potrzebujesz porady do 80 nie 125 , tak ?. Odrazu tłumaczę DT 125 potrzebuje Akumulator do obsługi zaworu wydechowego w DT 80 nie ma tego zaworu i akumulator w żadnym stopniu nie jest nam potrzebny chyba, że do kierunkowskazów itp.

Gaźnik jaki masz zamontowany oraz dysze jakie w nim są zamontowane. Wykonaj podstawowe czynności czyli czyszczenie oraz regulacja.
Sprawdź czy występuje jakaś nie szczelność od puszki filtra powietrza do membrany , sprawdź rownież simmering na wale od strony magenta. Warto rownież sprawdzić linke gazu i jego naciąg ( przy manetce masz wkręcane ).

-- 27 lut 2016, 23:26 --

Co do przelewania sprawdź zaworek w gaźniku, może przepuszczać. Pierw jednak ustaw poziom nie pamietam dokładnie ale musi być lekko ponad komorę pływaka.
Awatar użytkownika
smileyaka

Motocykl: Była *Yamaha DT 80 / 115ccm Malossi
  • Link do galerii

Postautor: Smyrdi » 29 lut 2016, 18:01

Powiem tak rozebrałem i dostałem sie do zaworu membranowego i widzę ze ma prześwity niezłe ogólnie dolot wygląda szczelnie mam zamiar kupic nowe uszczelki i pozakładać na dolocie i zmienić zawór membranowy.
Gdzie moge dostać zestaw naprawczy do gaźnika?? to powymieniał bym oringi i uszczelki na nowe ;)
Co do gaźnika nie wiem jakie mam tam dysze .
Smyrdi

Postautor: smileyaka » 29 lut 2016, 19:25

Na dyszach nie masz wybitych rozmiarów ?
Ważne jest tez znać jaki masz gaźnik bo ktoś mógł zamontować jakiś chiński szit. Pozatym zmierz średnicę wewnętrzna gaźnika od strony membrany

-- 29 lut 2016, 19:27 --

Wrzuć może zdjęcie gaźnika , jak bedzie oryginalny to bedzie nam znamy a jak jakiś chiński to tez rzuci nam sie w oczy i bd myślec dalej. ;)
Awatar użytkownika
smileyaka

Motocykl: Była *Yamaha DT 80 / 115ccm Malossi
  • Link do galerii

Postautor: Smyrdi » 29 lut 2016, 20:10

niku... coś na nim pisze rozbiorę ponownie i sprawdze dysze ;)
boje sie że kompresji nie będzie i bd remont
Smyrdi

Odpowiedz

Wróć do Mechanika