Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Siemanko mam do was pytanie, a więc wymienilem uszczelke pod glowica wszystko splanowane uszczelka trzywarstwowa do tego reinzosil nakrętki nie kryte i podkładki sprężynowe noi 30 nm pierwsza przejezdzka była spokojna tak z 10 min druga, troche bardziej dzidowalem a trzecia to juz dzida na maksa i leciałem pewny kawałek na pelnym gazie i zauważyłem, że temperatura wzrosła prawie kreska była w połowie i jest mokry odpływ, a dziwne bo w zbiorniku wyrownawczym poziom wzrósł moze 2 mm. Trochę też jechałem po dziurach ale troszkę znowu puściła uszczela? Przed wymianą też wywalalo plyn do zbiorniczka i to był właśnie powod wymiany. Te wywalenie plynu stało sie dopiero po trzeciej przejazdzce.
Płynu w zbiorniczku mam tak mniej więcej w połowie. Temperatura skoczyla dopiero jak jechałem pewny kawałek na pełnym gazie. Co chesz powiedzieć że nie rozumiem wywalenia uszczelki?
Jutro zobaczę czy są te bąble. A jak moto będzie miało większą temp. to jak się zachowa płyn zwiększy swoją objętość czy zmniejszy ? Wywali do zbiorniczka troszkę jak temp wzrośnie ?
Ta słyszałem o rozszerzalności temperaturowej, czyli jeżeli moto trochę bardziej się zagrzeje to płyn zwiększa swoją objętość i tym samym wywali trochę do zbiorniczka wyrownawczego, a jak ostygnie to znów będzie wszedzie ten sam poziom dobrze rozumiem ?
To jak to jest, jak ktoś jeździ bez zbiorniczka wyrownawczego? Gdzie ma wywalić ten nadmiar płynu, który zwiększył swoją objętość pod wplywem temperatury?