Odpowiedz

Cuda, czary i prąd

07 lip 2016, 21:06

Cześć wszystkim, prosiłbym bardzo o pomoc.

robię małe porządki przy DT, ale gdy doszedłem do instalacji elektrycznej nic mi nie wychodzi. W tym momencie nie działają:
światła przednie, stop, kierunki, klakson, słowem wszystko. Działają za to kontrolki na zegarach i ich podświetlenie. Nagle przestał też działać obrotek, ale on jest na linkę, linka sprawna, kręci się po wyjęciu w zegara. Ale nie o tym rzecz.
Porządkowałem kable, lutowałem, dawałem termokurczki. Wszystko wcześniej działało. A teraz nic. Wymieniałem akumulator. Ładowanie w porządku. Taki czujnik stopu sprawdzony na krótko jest okej. Grzebałem na przykład przy elemencie który jest po lewej stronie motocykla, z tyłu, koło zbiorniczka wyrównawczego. Taka biała kostka, na 4 kable ? Co to u licha jest ? Wydaje czasem takie pstrykające dźwięki, raz jak tam spięłem wtyki kablem bo nie wiedziałem który do którego to kabel się cholernie nagrzał... i gdzie w tym motorze jest jakikolwiek bezpiecznik ?

Nie wiem jak to mogło tak się popsuć, namieszałem za bardzo ? Z innych rzeczy jakie robiłem to na przykład stopka, spiąłem ją na krótko.
Poza tym nie wiem, może przychodzi coś Wam do głowy, bo mi tylko desperacja.

Pomocy. Piwem się odwdzięczę.

Re: Cuda, czary i prąd

07 lip 2016, 21:17

To białe to przekaźnik. Bezpiecznik powinien być kilka cm przed końcem plusa do aq. Sprawdz czy wszędzie plus dobrze przechodzi. Masz na forum schemat instalacji a nawet kilka i na pewno z tym dojdziesz do ładu.

07 lip 2016, 22:11

Jak jest z awariami przekaźnika i jak wpływają one na instalację?

-- 07 lip 2016, 22:11 --

Jak jest z awariami przekaźnika i jak wpływają one na instalację?

09 lip 2016, 8:13

Jak padnie przekaźnik to nie załączy obwodu np. świateł.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

13 lip 2016, 21:29

No i gites. Wymianiam przekaźnik w pierwszej kolejności. Panowie, pewnie odeślecie mnie do allegro, ale może podpowiecie gdzie pewnie zakupić taki element ?

13 lip 2016, 21:44

Pytaj w motoryzacyjnym, weź ze sobą te przekaźniki do sklepu.
Odpowiedz