Robię całkowity remont silnika, przy okazji chciałem rozwiązać problem mleka w skrzyni, więc skupiłem się na pompie wody. Wałek od wirnika miał tragiczne luzy. Znalazłem w internacie osobę która sprzedaje części ale od tzr. Spróbowałem zaryzykować, kupiłem przy okazji zabierak(kosz wew.). od sprzęgła(pasuje). Jak się okazało, wina leżała w deklu. "Nowy" wałek z wirnikiem również miał luzy na oryginalnym deklu. Cale szczęście osoba która mi to sprzedała wysłała mi cały dekiel od silnika, tak więc podmieniłem dekle(wstawiłem do dt dekiel od tzr) i wszystko ładnie się zamknęło, no może nie tak ładnie, bo trzeba było lekko rzeźbić ale to przez wcześniejsze dzieła artysty, który posiadał detke. I teraz pytanie do Was, ludzi zajmujący się motorami. Czy dając - na dobrą sprawę nieoryginalny - dekiel, jest możliwość że silnik nie będzie miał dobrego wyważenia czy też stanie się magia i będzie nierówno pracował tłok w cylindrze co doprowadzi do szybkiego zatarcia? Wiem że nie można zamieniać z innego silnika samych karterów, aczkolwiek nie wiem jak sprawa wygląda z deklem.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź