• Dzisiaj jest 21 cze 2025, 0:20
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Chce gasnąć na wysokich obrotach[dotarcie]

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Chce gasnąć na wysokich obrotach[dotarcie]

Postautor: zielak1221 » 17 wrz 2016, 18:22

Witam.

Posiadam yamahe dt 125 r 91', na dotarciu

Na początek napiszę w czym tkwi problem, a niżej historię jak do tej sytuacji doszło.

Problem: Strzela, chce gasnąć na wysokich obrotach przy docieraniu

Historyja: Po zakupie dt zrobiłem całkowity remont silnika. Nowy wał, tłok, szlif cylindra, uszczelka pod głowicą, wszystkie łożyska wraz z simmeringami, nowe tarcze i sprężyny na sprzęgle i kosz wew.(zabierak) sprzęgła.
Gdy w końcu odpaliłem motor, starałem się stosować do wskazówek napisanych na tym forum. Pierwsze 30 km oszczędzałem bardzo motor, nie działa obrotomierz więc zmieniałem biegi gdy czułem że się zrywa. Nie cisnąłem yamahy, jechałem w stylu "niedzielnym". Po spalonych ok. 5-7 litrach mieszanki(nie wiem ile km, ale podejrzewam że coś koło 30 km, może więcej), zacząłem czasami dawać ciut więcej "w palnik" ale wciąż pamiętając że dt jest na dotarciu i sprawdzając czy nie rośnie temperatura. Gdy wracałem do garażu włączałem nawet domowy wiatrak żeby przez chwile jeszcze miał chłodzenie. Dziś kończąc ok. godzinną jazdę, podkusiło mnie by pojechać na skrót polem(ściernisko) i wjeżdżając już na drogę polną motor nagle stracił moc na 2 sekundy, przekręciłem manetkę żeby dodać gazu, po czym zgasł. Odpalił za 5 razem na ssaniu i tu teraz moja głupota - zapomniałem zamknąć ssanie i dojechałem tak do domu(700 metrów) i włączyłem mu domowy wiatrak by się chłodził. Poczekałem 2 minuty, zorientowałem się że głupi ja, miałem ssanie włączone, zamknąłem i za 4 razem odpalił(za każdym kopniakiem coraz bardziej chciał odpalić, jakby był zalany). Następnie wszystkie razy odpalał za pierwszym.

Poczekałem 2 godziny, aż będzie chłodny, chciałem sprawdzić czy odpali za pierwszym razem, odpalił. Wszystko fajnie, ubrałem się i pojechałem się przejechać. Jadąc przez chwile asfaltem chciałem go schłodzić więc dałem 6 i przez chwile jechałem mułem(5-7 sekund) lecz musiałem wjechać pod lekką górkę, więc redukcja na 5 i manetka do końca. Nie miał przypływu gwałtownej mocy ale lekko się rozpędzał, po ok. ponad 5 sekundach nagle strzelił z tłumika i jakby chciał mi zgasnąć, zabrakło mu mocy. Zawróciłem i dojechałem powoli do domu.

Nie jestem dobrym kierowcą motoru, szczerze mówiąc jeszcze się uczę, więc podejrzewam że pieniądze na remont wywaliłem w błoto i lekko zatarłem silnik. Mylę się czy mam rację? Jeśli się mylę to co mogło być powodem strzału z tłumika i nagłego braku mocy?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
zielak1221

Motocykl: Yamaha dt 125

Re: Chce gasnąć na wysokich obrotach[dotarcie]

Postautor: paolo9779 » 17 wrz 2016, 18:25

Może źle dobrane dysze.
↓↓Linki zaworu wydechowego ypvs różne modele NOWE TANIO↓↓
http://yamahadt.net/linki-zaworu-ypvs-yamaha-dt-125-r-re-sm-x-tdr-tzr-aktualne-t3090.html
↓↓Dekielki, pokrywki prawe zaworu wydechowego ypvs NOWE↓↓
http://yamahadt.net/dekielek-pokrywka-zaworu-wydechowego-yamaha-dt-prawa-strona-t8410.html
->->->Plus zapraszam do swoich galerii :)<-<-<-
Awatar użytkownika
paolo9779
V.I.P

Motocykl: Yamaha DT 125 amfibia hybryda na baterie słoneczne napędzane wiatrem
  • Link do galerii

Postautor: zielak1221 » 17 wrz 2016, 18:31

paolo9779 pisze:Może źle dobrane dysze.

Tzn? Źle ustawione czy złe wstawione?
Gaźnik ustawiał mi kolega robiący zawodowo motory i wspominał, że po parunastu km być może trzeba będzie go przestawić.
Awatar użytkownika
zielak1221

Postautor: Kamilmx » 17 wrz 2016, 18:40

Koledze chodzi o rozmiary dysz. Jeśli Dt jest w pełni odblokowana to dysze, główna 240, wolnych obrotów 30. Raczej nie zatarłeś ale udaj się do kolegi i niech reguluje ten gaźnik. Mi to wygląda na niski poziom paliwa/ za wolno dopływające paliwo do gaźnika.
Kamilmx

Motocykl: Yamaha DT 125 RN

Postautor: zielak1221 » 17 wrz 2016, 18:44

Kamilmx pisze:Mi to wygląda na niski poziom paliwa/ za wolno dopływające paliwo do gaźnika.

2 dni temu sprawdzałem kranik i leci ciurkiem. W baku jest ok. 4-5 litrów jeszcze a kranik ustawiony na rezerwe.

Dzięki Wam za odpowiedzi i rady, w pon. będę grzebał przy gaźniku.

PS Jakby się zatarł, to wciąż by odpalał za pierwszym razem czy to zimny czy ciepły?
Awatar użytkownika
zielak1221

Postautor: Kamilmx » 17 wrz 2016, 18:54

W rurce w gaźniku gdzie nakładasz wężyk od paliwa jest mały filterek, być może tam nagromadziło się brudu i paliwo nie leci tak jak trzeba. Jak by się zatarł to zablokowało by Ci tylne koło podczas jazdy, poźniej mógłby odpalać za pierwszym albo byś kopką nie ruszył. Wszystko zależy od skali zatarcia, na jaki obrotach złapało tłok pod jakim obciążeniem itp.
Kamilmx

Motocykl: Yamaha DT 125 RN

Postautor: paolo9779 » 17 wrz 2016, 20:22

Wątpię że się zatarł. Podejrzewam że to sprawy gaźnikowe. Udaj się do kolegi, jak na prawdę się zna to to ogarnie.
↓↓Linki zaworu wydechowego ypvs różne modele NOWE TANIO↓↓
http://yamahadt.net/linki-zaworu-ypvs-yamaha-dt-125-r-re-sm-x-tdr-tzr-aktualne-t3090.html
↓↓Dekielki, pokrywki prawe zaworu wydechowego ypvs NOWE↓↓
http://yamahadt.net/dekielek-pokrywka-zaworu-wydechowego-yamaha-dt-prawa-strona-t8410.html
->->->Plus zapraszam do swoich galerii :)<-<-<-
Awatar użytkownika
paolo9779
V.I.P

Motocykl: Yamaha DT 125 amfibia hybryda na baterie słoneczne napędzane wiatrem
  • Link do galerii

Postautor: zielak1221 » 19 wrz 2016, 18:51

Gaźnik wyregulowany na nowo to raz, a dwa to za bardzo go zamulałem i bałem się o zatarcie, ponieważ dziś zacząłem Nim pracować na pełnym zakresie i wszystko ładnie chodziło. Temat można zamknąć, dzięki za rady :)
Awatar użytkownika
zielak1221

Odpowiedz

Wróć do Mechanika