• Dzisiaj jest 21 cze 2025, 10:39
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Problem z obrotami dt 125

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Problem z obrotami dt 125

Postautor: BMW2002xx » 08 lis 2016, 20:17

Witam. Mam problem z yamaha dt 125 lc2 1997r po odpaleniu sama wchodzi na obroty, czyscilem gaźnik , naoliwilem linkę dalej to samo nie wiem co robic juz nie mam pomyslow .
Czekam na info.bylo ok jechalem nagle dala SE gaz i tyle z tego bylo , pozdrawiam.
BMW2002xx

Motocykl: Yamaha dt 125

Re: Problem z obrotami dt 125

Postautor: Krispl » 09 lis 2016, 7:53

Może zacina ci się przepustnica albo dostaje ci się gdzieś lewe powietrze.

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Krispl

Motocykl: Yamaha dt 50

Postautor: BMW2002xx » 15 lut 2017, 23:16

niestety , odkrylem maly problem lecz nie wiem czy to to , luz na tloku juz zrobilem szlif i nowy tlok , niedlugo zakladam , ale watpie czy to to , jestem ciekawy moze byc cylinder przegrzany jezeli mi wrze? na nowym tloku dalej tak bedzie?
BMW2002xx

Postautor: Vidon » 16 lut 2017, 9:39

Poziom paliwa w komorze pływaka prawidłowy ?

Wysłane z mojego GT-P3100 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Vidon
Donator

Motocykl: Suzuki DR 650 SE & DT 125 R

Postautor: utex » 20 lut 2017, 23:35

Jeżeli temperature masz za wysoką to powinieneś widzieć to na wskażniku temperatury,jeżeli wchodzi na czerwone pole to nie powinieneś tak jezdzic.Szczególnie ważne to będzie przy docieraniu zeby nie przegrzać i trzeba obserwować.Nie wiem czy masz przegrzany cylinder ale wina tej temperatury to może być uszczelka pod głowicą.Jak będziesz zakładał głowice możesz dać reinzosil Pamiętaj o dokręcaniu na krzyż,możesz założyć przelotowe nakrętki,no i planowanie głowicy i cylindra to takie podstawy.Jeżeli wina była po stronie uszczelki to teraz może być ok po założeniu nowej jesli to dobrze zrobisz a więcej o przegrzewaniu moto masz tu:http://yamahadt.net/topic15.html co do obrotów to może nie jestem pewien ale może przy wydmuchanej uszczelce się tak zachowywał? <?> jeżeli nie to tak jak kolega pisze sprawdz poziom paliwa w komorze pływakowej może masz nieszczelny zaworek iglicowy?lub lewe powietrze.
utex
Donator

Motocykl: yamaha dt 125 r

Postautor: BMW2002xx » 28 lut 2017, 20:20

dalem cyla do szlifu nowy tlok itp uszczelki , i co jesli mialem cyla przegrzanego bedzie tak dalej ja jezdzjlem dalej bo plyn w chlodnicy nie parzyl nawet ani nie bulgotal wie olalem to dodam ze mam nie dokladnie przykrecony dyfuzor ponirwaz jest powyginany ten metal co sie w niego srube daje i przkreca do cyla dyfuzor

-- 28 lut 2017, 20:21 --

kupilem od niemca wszystko bylo na silikon wiec teraz zkbacze w sobote jak bedsie po zlozeniu dzieki yo
BMW2002xx

Postautor: utex » 01 mar 2017, 11:04

Tak jak pisałem,będziesz musiał uważać na temperature po założeniu nowego cyla bo łatwo przegrzać moto na nowych częściach.
Coś mi się wydaje że nie masz czujnika temperatury jeśli patrzysz czy Ci płyn bulgocze.
Pamiętaj żeby wszystko dobrze skręcić bo to najważniejsze.
1 możesz dać nakretki przelotowe do cyla zamiast tych zamknietych plus podkladki sprężynujące
2 możesz dać reinzosil na uszczelke to będziesz miał pewność że nie bedzie wycieków
3 dokrecasz na krzyż z odpowiednim momentem kluczem dynamometrycznym
4 planujesz głowicę i cylinder
Po odpaleniu oczywiscie moto musi trochę pochodzić i oczywiście docieranie poradnik masz na forum.
To są najważniejsze rzeczy o których pamiętam i musisz to zrobić bo będzie lipa.
Czujnik możesz kupić używany z moto na części ,chyba że jeszcze cos Ci brakuje bo tak jak pisałem jak tlok Ci spuchnie to będzie lipa.
Też mam wygiętą tą blachę od dyfuzora ,spróbuj ją naprostować.Dajesz tam uszczelkę?Nie wiem co może być jesli będzie nieszczelność ale jak wjedziesz w wodę i dostanie się woda na tloka jakimś sposobem to chyba lipa.
Co do przegrzanego cyla to nie wiem.
utex
Donator

Motocykl: yamaha dt 125 r

Postautor: BMW2002xx » 14 mar 2017, 22:34

odpala wszystko ale znowu problem z obrotami jednak chyba gaznik . musze kupic polecacie cos do 200zl 250 z ta gora kwadratowa nie nakrecana

-- 14 mar 2017, 22:34 --

odpala wszystko ale znowu problem z obrotami jednak chyba gaznik . musze kupic polecacie cos do 200zl 250 z ta gora kwadratowa nie nakrecana
BMW2002xx

Odpowiedz

Wróć do Mechanika