• Dzisiaj jest 15 cze 2025, 22:52
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Planowanie głowicy, cylindra - wymiana tłoka?

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Planowanie głowicy, cylindra - wymiana tłoka?

Postautor: Paula1916 » 30 kwie 2019, 21:37

Heeej! :roll: Wywalało mi płyn chłodniczy, grzało się moto i musiałam wymienić uszczelkę pod głowicą, wzięłam się przy okazji za planowanie głowicy i cylindra. Po odkręceniu cylindra (chyba) okazuje się, że do wymiany jest tłok (nie wiem kiedy był remont dołu silnika, bo dopiero 3mies temu kupiłam moto i jeździłam nim może 4razy).. korba ma lekkie luzy, ale tylko na boki, więc chyba jest spoko i rozpoławianie silnika mi raczej na razie nie grozi. Tłok porysowany, a łożysko igiełkowe wału korbowego ma luzy. Na wale mam jakieś resztki silikonu, który muszę jakoś usunąć. Dzisiaj planowałam głowicę i cylinder pod wymiane uszczelek, poniżej fotki głowicy, cylindra, tłoka no i moje pytania :roll:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

pytania:
1. czy dobrze splanowałam głowicę i cylinder? do planowania są tylko te części,czy tam gdzie są szpilki też trzeba planować na szkle i wyjąć szpilki? <help>
2. tłok do wymiany? jeśli tak to jak sprawdzić na jaki, bo na moim jest tylko napisany numer 8002D300 i W56-Z-T (nie ma rozmiaru) <help>
3. czy przy takim tłoku możliwe, że dół silnika jest do remontu? (korba ma lekkie luzy tylko na boki i może bardzo minimalnie góra dół) <help>
4. Jeśli tłok jest do wymiany to cylinder muszę oddać do szlifu tak? <help>
5. czy jak już mam tak rozebraną górę silnika to warto by było wymienić coś jeszcze? <help>

Z góry dziękuję za pomoc, mam nadzieję, że w końcu sobie pojeżdżę :F :F :roll:
Awatar użytkownika
Paula1916

Motocykl: YAMAHA DT 125 1998r

Re: Planowanie głowicy, cylindra - wymiana tłoka?

Postautor: utex » 30 kwie 2019, 22:51

Cześć,
Słuchaj według mnie tłok jest przytarty,jak pisałaś wcześniej uciekał Ci płyn chłodniczy i nie był chłodzony no i przytarl się.Do wymiany.Ogólnie ludzie wysyłają do Woryny cylinder,robi się szlif pod większy tłok.Jeśli wyślesz do niego to można prosić o dobór tłoka przez nich,do cylindra już po szlifie.Nie wiem czy nie warto by było splanowac głowice i cylinder u nicz.Nie jest to drogo,a zawsze będzie mnijsza opcja że znowu będzie wywalac płyn.Ja do swojego cyla dalem reinzosil.Według mnie łatwiej położyć reinzosil na uszczelkę jednowarstwowa.Co do tlokow to droższy jest wossner i jest to tłok kuty.Może ktoś Ci doradzi co wziąć,bo to 300 zl.U enduros jest najtaniej.Warto pomierzyc cylinder po szlifie i sprawdzić czy zrobili dobre pasowanie ,bo może być nowy tłok a kompresja niska.Jeśli będziesz skręcać głowicę ,to kluczem dynamometrycznym,podkladki i nakrętki przelotowe.Dokreca się na krzyż z coraz większym momentem,aż do 28 niutonometrow.Jeśli zauważysz że Ci płyn ucieka to nie jezdzij.Później docieranie ,temat jest na forum.Regulacja gaźnika ,nowa swieca,więcej oleju oczywiście, 1:30.Ja dozownik zdemontowalem.Co do montażu tłoka to poszukaj,bo jest kilka ważnych rzeczy.Kierunek,smarowanie olejem,ułożenie pierścieni.Może ktoś coś doda jeszcze.Pozdrawiam

-- 30 kwie 2019, 23:59 --

Sorki za post pod postem.Napiszę jeszcze że luzow góra dół nie powinno być.Na boki jakis tam dopuszczalny jest.Ogólnie remont dołu co 2 tłoki,z tego co wyczytałem.
utex
Donator

Motocykl: yamaha dt 125 r

Postautor: Vidon » 01 maja 2019, 5:15

Masz głowice akcesoryjną Atheny z wyjmowanym gniazdem spalania, miałem taką w jednym silniku i musiałem wywalić i kupić oryginalną głowice, co Tobie tez zalecam zrobić.

Z cylindra musisz wykręcić szpilki i też go splanować, to bardzo ważne.
Awatar użytkownika
Vidon
Donator

Motocykl: Suzuki DR 650 SE & DT 125 R

Postautor: Frozen » 01 maja 2019, 22:24

1. Generalnie masz inny typ głowicy. Nie wiem jak to robiłaś, ale tutaj samo gniazdo jest wyżej(i jest wyjmowalne) od całej płaszczyzny głowicy; równa powierzchnia i jest ok.
Cylinder w moim przypadku był problemem bo krawędzie się starły a środek nie, wiec moim zdaniem warto robić.
2. Wpisujesz symbol w internet i wyskakuje rozmiar.Z tego co pamiętam to już ostatni tłok(58.94).
3. Luz góra/dół to wtedy jest do remontu. Inaczej nie ma sensu rozbierać bo na pewno przeżyje do następnego tłoka.

Vidon pisze:miałem taką w jednym silniku i musiałem wywalić

Z tego co wiem ten typ głowicy jest cenniejszy na rynku i lepiej uszczelki trzymają.
Po I szukaj. Po II szukaj. Po III na pewno podobny temat istnieje, więc szukaj. 8)
Awatar użytkownika
Frozen
Moderator

Motocykl: Jamacha dete 125 iks '06
  • Link do galerii

Postautor: Challenger » 02 maja 2019, 8:12

Kolejne nadwymiary wossnera idą już co 1mm, czyli teraz lepiej dać 8002D400 niż wsadzać drugi raz ten sam wymiar. Tuleja wygląda na grubą więc trzeba by było tylko sprawdzić czy zawór nie będzie chaczył i można raczej wsadzać, to wszystko mogą sprawdzić w zakładzie u jakiejś Woryny czy Wojtali.
http://www.wossner.pl/product.php?id_product=1424
Obrazek
"W moim sercu jest Yamaha, na owiewce Death Proof czacha"
Awatar użytkownika
Challenger
Donator

Motocykl: DT200R WR200R IT175K

Postautor: Vidon » 02 maja 2019, 13:53

Frozen pisze:Z tego co wiem ten typ głowicy jest cenniejszy na rynku i lepiej uszczelki trzymają.

Taką głowicę trzeba chyba umieć planować, oddzielnie głowice i oddzielenie to gniazdo spalania, ja sobie z tym nie poradzilłem, tam jeszcze jakiś oring gumowy idzie miedzy głowicę a to gniazdo spalania.

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Vidon
Donator

Motocykl: Suzuki DR 650 SE & DT 125 R

Odpowiedz

Wróć do Mechanika