• Dzisiaj jest 14 cze 2025, 16:09
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Linka gazu DIY

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Linka gazu DIY

Postautor: HLEBUU » 15 wrz 2020, 20:48

Witam. Ostatnio w mojej DT125r z 1997roku strzeliła linka gazu i postanowiłem wymienić ją na nową. Niestety przeszukując internet nie mogłem znaleźć zwykłej linki otwierającej, oraz ceny są troszkę za wysokie. Znalazłem jednak zestaw naprawczy linki gazu oraz gumowy oplot pod takie linki. I tu pojawiają się moje pytania.
1. Linka ma 2,5m i domyślam się, że to trochę za dużo, więc czym mam ją skrócić, aby czegoś nie zepsuć?
2. czy muszę dawać regulację?
3. jak dobrać długość linki?
4. ta plastikowa, zagięta "rurka" która wchodzi do rolgazu i w którą wchodzi linka mi pękła. Czy mogę zamiast niej użyć taśmy izolacyjnej lub jakiejś gumowej osłonki? (tak wiem że strasznie januszuje ale naprawdę ciężko mi wydać 70zł na samą linkę).
HLEBUU

Motocykl: Yamaha DT 125 R 1997
Yamaha DT 80 LC2 1985

Re: Linka gazu DIY

Postautor: cedec1 » 18 wrz 2020, 23:03

jeżeli nie masz dozownika polecam jechać do sklepu rowerowego kupic kawałek pancerza oraz linkę do przerzutek i końcówkę zakręcaną na śrubokręt z allegro długość pancerza dobierasz na czuja https://allegro.pl/oferta/koncowka-do-n ... 8318860885
Nie pomagam na PW masz pytanie to pisz w wątku.Na forum nie jesteś sam wiele ludzi ma podobne problemy i lepiej dla nich jak znajdą pomoc przeszukując forum.
cedec1

Motocykl: yamaha dt 125RN 1998

Odpowiedz

Wróć do Mechanika