• Dzisiaj jest 14 cze 2025, 1:26
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Athena 125 tłok

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Athena 125 tłok

Postautor: CzoQ » 26 lip 2023, 17:58

Witam posiadam KIT ATHENA RACING 125CC i pytanie co ile motogodzin wymieniać tłok
CzoQ

Motocykl: Yamaha DT 125 X 2006

Re: Athena 125 tłok

Postautor: utex » 28 lip 2023, 21:37

Cześć,,ja nie mam licznika motogodzin to nie napiszę co ile,natomiast robię około 5/6 tys.kilometrów na tłoku.Z tym że ja jeżdżę spokojnie po szutrach.ogólnie można zmierzyć ciśnienie sprężania i przyjętę jest że poniżej 8 bar to remont,ale zdaża się że silnik po remoncie ma około 8 bar i jest zdrowy bo czytałem na forum o tym.Jest też drugi sposób czyli mierzenie luzu tłoka w tulei szczelinomierzem.Dokładnie nie napisze jak ,bo nie wiem.Sam osobiście zmieniam tłok jak czuję że moto słabnie np.zamula na 6 biegu,nie rozpędza się.No i przyjęte jest że co drugi tłok korba do przebicia z tym że są motorki co przejechały około 50 tys.na jednej korbie.Sam z doświadczenia napiszę że przejechałem około 25 tys.km po zakupie motocykla i nie wiem który zakładałem tłok bo mam moto około 6 lat i teraz zmieniałem korbę (około 5 tłoków).Korbę możemy sprawdzić po luzie góra dół który świadczy o zużytym korbowodzie.Myślę że nikt ci nie napisze co ile motogodzin bo wszystko wychodzi w praniu.Co do tłoków to staram się montować proxa fajna kultura pracy no i nie wiem czy był to efekt dobrego spasowania, ale na tym tłoku moto wydaję się najmocniejsze.Na pewno nie klepie jak wossner.

-- 28 lip 2023, 23:56 --

Chyba że masz nicasil to niestety nie odpowiem.
utex
Donator

Motocykl: yamaha dt 125 r

Re: Athena 125 tłok

Postautor: CzoQ » 29 lip 2023, 13:58

U mnie siedzi nicasil :)
CzoQ

Motocykl: Yamaha DT 125 X 2006

Odpowiedz

Wróć do Mechanika