• Dzisiaj jest 16 cze 2025, 5:05
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT50] Problem z gaźnikiem, działaniem silnika.

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Problem z gaźnikiem, działaniem silnika.

Postautor: krzysieekr » 19 wrz 2013, 15:31

Witam. Posiadam Yamahę DT50 MX. Mam problem z działaniem silnika. Żeby odpalił muszę go pchnąć. Pali i chodzi tylko na ssaniu. Nie chce się wkręcać na obroty. Każde dodanie gazu powoduje buuuuuu i strzelanie w tłumik. Oczywiście regulowałem już gaźnik ale brak jakiejkolwiek reakcji. Iskra jest dobra, świece zmieniałem. Zapłon mam elektroniczny. Jest ktoś w stanie mi pomóc? Może to coś z modułem jest nie tak?

I jeszcze jedno. Orientuje się ktoś jaki gaźnik mogę założyć do tego silnika w razie czego żeby to działało? Bo tego org. to nie można znaleźć żeby kupić.
krzysieekr

Motocykl: Yamaha DT 50 MX

Re: Problem z gaźnikiem, działaniem silnika.

Postautor: Enduros70 » 19 wrz 2013, 16:04

Albo tłok wykończony albo lewe powietrze ciągnie.

Wymiana korbowodów/centrowanie wałów, remonty silników, naprawa gaźników, amortyzatorów cross/enduro, mycie ultradźwiękowe, spawanie aluminium. PW

:arrow: https://www.facebook.com/MotoENDOgarage
Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

Motocykl: EXC 300
  • Link do galerii

Postautor: krzysieekr » 19 wrz 2013, 18:30

Tłok jest nowy to raczej bedzie lewe powietrze. Objaw jest taki ze jak silnik odpali na ssaniu to chodzi na wolnych obrotach ktore ciagle rosna i po chwili staja sie bardzo wysokie. Na gaz nie ma praktycznie reakcji poza strzelaniem w tłumik. Dodatkowo silnik dosc mocno kopci
krzysieekr

Postautor: Enduros70 » 19 wrz 2013, 21:34

Pewnie uszczelniacz wału od strony sprzęgła, jeśli nie kopci przez włączone ssanie.

Wymiana korbowodów/centrowanie wałów, remonty silników, naprawa gaźników, amortyzatorów cross/enduro, mycie ultradźwiękowe, spawanie aluminium. PW

Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

• Link do galerii

Postautor: krzysieekr » 20 wrz 2013, 6:42

Własnie że kopci na ssaniu.

A tak na boku: orientuje się ktoś gdzie mogę kupić uszczelniacze do yamahy dt 50 mx? Bo na allegro widziałem tylko z łożyskami a łożysk nie potrzebuję bo dobre są.
krzysieekr

Postautor: Enduros70 » 20 wrz 2013, 10:11

Odczytaj rozmiary ze starych, jak zgadzają się z tymi na aukcji to masz http://allegro.pl/uszczelniacze-walu-ya ... 50903.html

Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

• Link do galerii

Postautor: krzysieekr » 20 wrz 2013, 16:50

Dzisiaj dalej robilem przy silniku. Rozebralem gaznik i wszystko poczyscilem. Zero poprawy. Objaw jest taki ze moto chodzi na ssaniu na niskich obrotach ale wgl nie reaguje na gaz. Moge ruszac manetka ale zero reakcji. Linka oczywiście ok. Zauwazylem ze magneto ma lekkie luzy gora dol. Czyli co mozliwe ze przez to ciagnie lewe powietrze z simerow? Bo ten od strony zaplonu byl suchy.
krzysieekr

Postautor: marinero » 26 wrz 2013, 23:06

jesli magneto ma luz to znaczy, ze kończą się łożyska na wale. Sprawdź stan oleju w silniku o ile jest (: Może pobierać olej przez uszkodzony simmering na wale od strony sprzęgła, co powoduje spalanie go i objawem tego będzie dużo więcej dymu.
marinero

Motocykl: Yamaha dt 80 lc2 53v 96r

Postautor: krzysieekr » 27 wrz 2013, 19:27

Ja już nie mam siły do tego złoma. Dzisiaj poskładałem silnik na nowych łożyskach. Nowe uszczelniacze. I zero poprawy... Gaźnik dmuchałem pod dużym ciśnieniem i czysty już jest. Regulacja nic nie daje. Albo ten Gaźnik jakiś zaczarowany jest albo nie wiem juz co to moze byc
krzysieekr

Postautor: krzysieekr » 02 paź 2013, 18:44

Witam. Mam takie pytanie. Chodzi mi o moduł zapłonowy: Jak wiadomo znalezienie oryginalnego modułu do Yamahy DT 50MX jest trudne lub jak już się jakiś pojawi to ceny są kosmiczne. Czy mogę próbować podłączyć jakiś zamiennik dedykowany dla skuterów 2T? Bo już nie mam pomysłów co może być nie tak a chciałbym wykluczyć moduł.
krzysieekr

Odpowiedz

Wróć do Mechanika