Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Witam, mam dziwny problem. Otóz mam yamahe dt 80 zablokowaną jeszcze. Zazwyczaj pali od jednego kopnięcia, ale raz na 15 razy nie chce zapalić, można kopać z 20 razy albo 30 i czasem odpali, a wczoraj kopałem z 30 razy i nic, więc musiałem ją z popychu zapalić, od razu zapaliła. Co jest problemem? Fajka dobrze założona, iskra raczej jest...
Remont, szlif cylindra plus nowy tłok i łożysko górne korbowodu, wtedy pasowałoby też sprawdzić luz korbowodu bo możliwe ze cały silnik jest już zmęczony, ale to tak na przyszłość
Nie ma się czym martwić, koszt takiego remontu to jakieś 300 zł gorzej jak korba będzie miała większy luz na boki niż 2 mm albo jakikolwiek luz góra dół. Z tego co opisujesz to najprawdopodobniej stracił kompresję