Siema! Po przeszukaniu internetu trafiłem do was... mianowicie mam problem z Derbi GPR 125 2t ( silnik z yamahy DT125 tak szedł oryginalnie) rocznik 2006.
Sprawa: Przekręcam stacyjkę i zawór wydechowy powinien zrobić Test, a nie dzieje się nic. Zawór otwarty maksymalnie jest cały czas. Zacząłem szukać i okazało się, że silniczek nie kręci, nie wydaje żadnego dźwięku. Podłączenie silniczka to kostka 4 pinowa do której dochodzą 4 kable, piąty kabel luzem również spięty. Wszystko podłączone, a silniczek zero reakcji. Macie może jakiś schemat elektryczny pokazujący silniczek zaworu sterowany 5 kablami? W necie znalazłem tylko takie pokazujące 2 lub 4 kable ale nie 5. Jeśli ktoś przerabiał temat to proszę o podpowiedź gdzie szukać plusa, jakie powinny pojawiać się napięcia na tych kablach? Rozumiem że jeden z nich powinien być stałą masą czyli przejście między kablem a - aku, drugi powinien dawać 12v przy przekręceniu stacyjki. 3 jakies wyzwolenie przy przekręceniu zapłonu i teście powinien dac jakies napięcie które po zatrzymaniu zniknie. Ale co z resztą? Lub może ja to źle rozumiem? Z góry dzieki za sugestie.