• Dzisiaj jest 08 cze 2025, 5:43
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Problem ze skrzynią biegów

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Problem ze skrzynią biegów

Postautor: WIECHU_PL » 31 maja 2016, 15:15

Witam,
Ostatnio kupiłem Yamaha DT 125 z 2005r i mam kilka pytań odnośnie niej.
Jaką oponę i felgę na miasto ?
A drugie pytanie dotyczy skrzyni biegów, ponieważ ciężko mi wchodzą biegi, chodzi o to że jadąc po mieście i zatrzymując się np. na 3 biegu, bo ktoś nagle chce skręcić to stojąc w miejscy czasami nie mogę wrzucić innego biegu ani na duł ani do góry i muszę ruszyć motorem do przodu i do tyłu i tak nie zawsze będę mógł wrzucić niższy bieg, jest to trochę uciążliwe, a ja dopiero uczę się jeździć na DT i nie raz miałem duży problem z ruszeniem. Co może być przyczyną. Czy powinno dać się na włączonym silniku , wrzucić po kolei biegi od 1 do 6 bez większych problemów. Ostatnio spuściłem olej z skrzyni i był kolory zielonego pomieszanym z czarnym i było go ok 1l, wlałem Castrola 10w40 4t 750 ccm^3 to chyba jakieś 750 ml :/ . Czy może to być wina sprzęgła :(
WIECHU_PL

Motocykl: Yamaha DT 125 RE '05
Jamka DęTka 125 RE

Re: Problem ze skrzynią biegów

Postautor: Frozen » 31 maja 2016, 15:58

Zacznijmy od tego jaki konkretnie masz model dt?
Biegów nie dasz rady przejechać po kolei. Po prostu dojeżdżając do skrzyżowania redukuj wcześniej.
Po I szukaj. Po II szukaj. Po III na pewno podobny temat istnieje, więc szukaj. 8)
Awatar użytkownika
Frozen
Moderator

Motocykl: Jamacha dete 125 iks '06
  • Link do galerii

Postautor: WIECHU_PL » 31 maja 2016, 16:01

W papierach pisze samo DT ale wg mnie może to być wersja R ponieważ ma miękkie lagi i kostka jest 18-21 cali albo RE bo nie ma kopnika tylko rozrusznik i mogę załorżyć kopnik, ale go niema jest tylko zaślepka . Czy to normalne jest że stojąc mogę nie wrzucać biegu ;/ i wrzucając 1 gaśnie na zimnym.
WIECHU_PL

Jamka DęTka 125 RE

Postautor: Frozen » 31 maja 2016, 16:18

W papierkach to możesz mieć wszystko wpisane.
Z tego co mówisz rok '05, koła enduro,rozrusznik to masz RE(każda dt jest miękka).
Szarpie podczas zmiany?To pewnie klei Tb tarcze bo na ciepłym już dobrze jest?
Ewentualnie może regulacji potrzeba. Ja na postoju powinieneś bez problemu wrzucać 1.
Po I szukaj. Po II szukaj. Po III na pewno podobny temat istnieje, więc szukaj. 8)
Awatar użytkownika
Frozen
Moderator

Motocykl: Jamacha dete 125 iks '06
  • Link do galerii

Postautor: fkonopka » 31 maja 2016, 17:32

Też miałem problem z gaśnięciem silnika po wbiciu 1 biegu.
Pomagało gazowanie z wciśniętym sprzęgłem,ale potem wymieniłem sprężynki i olej i jest dobrze.
fkonopka

Motocykl: Dt 125R 99"

Postautor: Matt » 31 maja 2016, 18:03

Wlasnie poczytaj sobie o dodawaniu gazu przed zmiana biegow a przy redukcji to wrecz obowiazkowe. Jak zrobisz dobra przegazowke przy redukcji to leciutko wchodza biegi.
Matt

Motocykl: Yamaha DT 125 R 2002 (2003 Reg)

Postautor: WIECHU_PL » 07 cze 2016, 17:42

Po wymianie oleju z skrzyni z jakiegoś zielonego gdzie było ok 1l na castrol power racing 10w40 do 4t i wlałem go ok 800ml i niby biegi łatwiej i przyjemniej zmieniać. Ja dopiero ucze się ale przy wysokich obrotach to 1 i 2 lubi kopnąć a po wbiciu nie wybija. I to okienko od hamulca tylniego to tylko do sprawdzania kolory a nie stanu ?
WIECHU_PL

Jamka DęTka 125 RE

Postautor: Matt » 07 cze 2016, 19:09

Przy hamulcu noznym masz przezroczyste okienko do sprawdzenia ilosci oleju w skrzyni. Odpal moto na kilka minut by sie nagrzal i byl bardziej rzadki. Trzymajac go jadna reka w pozycji maxymalnie pionowej jak ci sie uda, przykucnij i nacisnij druga reka na hamulec i przez to okienko zobaczysz ile masz oleju. Jak mniej niz pol to mozesz sie martwic :D Niby gdzies tam jest jakas miarka ,ale u mnie nie widzialem. Ostatnio zmienialem olej po poprzednim wlascicielu i zlalem niecale 300ml :D Ale moto chodzil dobrze tylko kolor oleju to byla tragedia. Za olej zaplacilem tyle samo co za 1l oleju do mieszanki wiec majatek to nie jest a warto to zrobic. Teraz olej przez to okienko wydaje sie byc przezroczysty wiec wszystko ok i jak narazie siega mi ponad 3/4 tego okienka. Z tego co pamietam to butelka ma litr a wlewa sie max 800 ml wiec jeszcze na dolekwe ci starczy.
Apropo biegow zrob sobie lekka przygazowke, w sensie nie kilka razy krec manetka tylko raz przekrec szybkim ruchem i wtedy zmieniaj biegi w dol. Na postoju tez zanim dasz jedynke zrob podobny zabieg, u mnie wtedy lepiej wchodzi. Jezeli po ruszeniu i dwojka ci ciezko wchodzi to cos moze ze sprzeglem. Linka albo tarcze kleja lub do wymiany. Umiesz stwierdzic czy slizga sprzeglo? Sprawdz naprezenie linki przede wszystkim
Matt

Postautor: WIECHU_PL » 07 cze 2016, 21:10

Po dodaniu gazu to bieg zachodzi normalnie bez żadnego popychania tylko że ta 2 przy bardzo wysokich kopie ale to pewnie moja wina bo jak się zepne i pewnie zmienie bieg a nie będze głaskał dźwignie to wchodzi i normalnie jedzi, a przy bardzo wysokich obrotach jedynka lubi kopnąć a jak wrzyce to słuchać jak skrzynia pracuje ale to chyba normalne, bo tak samo miałem na hondie cbf na której przygotowywałem się do WORDu
WIECHU_PL

Jamka DęTka 125 RE

Postautor: Matt » 07 cze 2016, 21:22

Skrzynia zawsze pracuje nawet jak nie ma biegu lub wrzucasz luz , dlatego jak moto jest w powietrzu to lekko kolo sie kreci do przodu na biegu jalowym i dlatego tez ciezko zapchac motor na luzie.
Matt

Następna

Odpowiedz

Wróć do Mechanika